Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 4 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is negeren als opvoedkundige methode en helpt het?

Opvoeden blijft een lastige kwestie, zeker als je kind iets doet wat jij niet leuk vindt of wat niet door de beugel gaat. Waar je misschien het liefste er gelijk iets van wil zeggen, is er ook een andere manier om hiermee om te gaan, namelijk door negeren als opvoedkundige methode.

Wij vertellen je alles wat je erover moet weten.

Om aandacht vragen

Wanneer een kind om aandacht vraagt, doet hij dat soms door middel van zeuren, schreeuwen of ruzie zoeken. Als je als ouder hierop reageert, wat vaak ook je eerste instinct is, geef je je kind wat hij wil: aandacht. Eigenlijk weet hij dus precies wat hij moet doen om aandacht van zijn vader of moeder te krijgen en daarom zal hij dat vaker toepassen.

Als je kind ongewenst gedrag laat zien, wil je als ouder laten weten dat dit niet wordt goedgekeurd. Een andere manier om dat over te brengen, is door het gedrag te negeren. Niet om te laten zien dat het gedrag goed is, maar door aan te geven dat het vervelende gedrag niet helpt om aandacht van jou te krijgen.

Negeren als opvoedkundige methode

Even voor de duidelijkheid: het gaat ons om het negeren van het gedrag van je kind, niet het negeren van je kind zelf. Ook is het alleen een handige methode om toe te passen als er verder geen andere kinderen of mensen in het spel zijn, anders moet je er natuurlijk gewoon wat van zeggen als hij iets verkeerd doet.

Als je kind echt iets doet wat niet door de beugel kan, moet je daar uiteraard wat van zeggen. De negeren als opvoedkundige methode is geschikt als je kind door middel van zeuren, mopperen of gek doen om aandacht vraagt, maar er verder niemand mee kwaad doet. Als jouw kind om aandacht vraag op een irritante manier en je geeft hem of haar dan die aandacht, dan ziet hij of zij dat als een beloning.

Negeren volhouden

Wat je dus kan proberen, is om de volgende keer je kind op zo’n moment te negeren. Belangrijk hierbij is dat je dit volhoudt en niet na een tijdje, als hij of zij het blijft volhouden, alsnog erop ingaat. Dan leer je je kind namelijk alleen maar dat hij het nog langer vol moet houden, zodat hij dan alsnog die beloning krijgt.

Als jouw kind op een vervelende manier om aandacht vraagt, kun je ook aangeven dat je dit niet leuk vindt en daarom zijn of haar gedrag gaat negeren. Doe daarna dan ook wat je zegt en negeer daadwerkelijk het gedrag van je kind. Wanneer jouw kind dan stopt met het vervelende gedrag, kan je daar kort even aandacht aan besteden en vertellen waarom je dit deed, maar het daarna wel positief afsluiten door bijvoorbeeld een complimentje te geven.

Blijf consequent

Het is bij deze methode belangrijk om consequent te blijven, zodat je niet de ene keer gedrag negeert en een andere keer om hetzelfde gedrag boos wordt. En dat is best lastig, omdat het negeren van het gedrag er vaak juist voor zorgt dat het eerst erger wordt voordat je merkt dat het helpt. Je kind is namelijk gewend om een reactie van jou te krijgen, dus zal hij eerst meer moeite doen om die te krijgen.

Hoewel het negeren als opvoedkundige methode best lastig is en je er misschien je vraagtekens bij hebt, kan het weldegelijk helpen om bepaald gedrag van je kind te verminderen. Elk kind wil graag een beloning of waardering voor wat hij doet en als hij dat niet krijgt, zal hij het gedrag minder vertonen.

Wel is het belangrijk om het negeren niet te vaak toe te passen, omdat je je kind niet het idee wil geven dat hij wordt afgewezen. Pas het dus toe als het nodig is, maar beperk het wel. En geef daarna ook weer positieve aandacht als je kind gewenst gedrag laat zien. Zo leer je hem ook hoe je op een positieve manier om aandacht kan vragen.

Drie redenen waarom je de driftbui van je kind niet moet negeren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.