Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 22 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Carolien: ‘Mijn man en ik zijn het niet eens over de anticonceptie van onze dochter’

Het wordt niet altijd makkelijker als kinderen ouder worden, tijdens de puberteit kom je namelijk voor nieuwe dilemma’s te staan. Carolien (45) weet er alles van, haar dochter van vijftien heeft namelijk sinds een tijdje een vriendje. Daarom wil ze graag dat haar dochter start met anticonceptie. Haar man is het daar echter niet mee eens: “We staan hierin echt lijnrecht tegenover elkaar.”

Carolien: “Mijn man, Erwin, en ik zijn al twintig jaar getrouwd. Hij is een, laten we zeggen, traditionele man. Dus trouwden wij voordat we gingen samenwonen én voordat we voor het eerst met elkaar naar bed gingen. Zelf ben ik niet zo traditioneel, en ik zie mezelf als een geëmancipeerde en onafhankelijke vrouw.

Traditionele man

Eigenlijk leverde dat nooit problemen op tussen mij en Erwin. We lieten elkaar in onze waarden en respecteerden elkaars meningen. Maar onlangs kwamen we lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Mijn dochter van vijftien heeft namelijk sinds een tijdje een vriendje. Hij is een jaartje ouder dan haar en ze kent hem van school. Het is een leuke nette jongen, en hij komt hier regelmatig over de vloer. Ik vind het leuk voor haar, ze is vrolijk en duidelijk tot over haar oren verliefd.

Seksuele voorlichting

Een aantal jaar geleden heb ik mijn dochter seksuele voorlichting gegeven, iets waar mijn man toen ook al enigszins op tegen was, want: ‘zo stimuleer je het alleen maar’, vond hij. Gelukkig kon ik hem ervan overtuigen dat seksuele voorlichting echt belangrijk was om te geven, dus uiteindelijk heb ik dat ook gedaan.

Mijn dochter weet dus over veilig vrijen, en dat ze een condoom moet gebruiken. Maar omdat ik een vriendin heb waarvan de tienerdochter ongepland zwanger raakte, wil ik toch graag dat ze ook aanvullende anticonceptie neemt zoals bijvoorbeeld de pil.

Toen ik dat tegen Erwin zei kreeg hij nog net geen rolberoerte. Het idee dat zijn dochter anticonceptie zou gebruiken ging hem echt veel te ver. Hoe kon ik zoiets verzinnen? Wilde ik soms zo graag dat ze met haar vriendje naar bed ging?

Niet voor reden vatbaar

Er was echt geen redelijk gesprek met hem over te voeren. Dus daarop besloot ik het een tijdje te laten rusten. Mede omdat mijn dochter zelf aangaf dat ze nog lang niet toe was aan seks met haar vriendje.

Inmiddels zijn we echter een paar maanden verder, en vroeg mijn dochter me onlangs of haar vriendje mocht komen slapen. Natuurlijk zorgde dat opnieuw voor een discussie tussen mij en Erwin. Maar we sloten de compromis dat hij op de logeerkamer mag slapen.

Bij mij ging er echter wel een alarmbelletje af zodra mijn dochter vroeg of hij mocht blijven slapen. Want ik dacht: waarschijnlijk zijn ze toch al wat verder, of willen ze wat verder gaan, op het seksuele vlak. En als ze dat niet hier kunnen doen, dan doen ze het vast wel ergens anders.

Hoe verder?

Ik besloot daarom mijn dochter nogmaals te vragen of ze aan de pil zou willen. Haar antwoord was dit keer dat ze dat wel fijn zou vinden. Dus ging ik, met lood in mijn schoenen, het gesprek opnieuw aan met Erwin. Maar hij is en blijft onvermurwbaar. Zijn dochter gaat géén anticonceptie gebruiken.

Er is geen opening, geen ruimte voor een discussie of gesprek. En het achter zijn rug om doen wil ik absoluut niet. Maar dat brengt me wel in tweestrijd. Laat ik het erbij, en geef ik hem “zijn zin”? Of ga ik toch verder om hem te overtuigen?”

J/M Ouders-panel: ‘Ik wil dat het vriendje van mijn dochter (15) op de logeerkamer slaapt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.