Redactie
Redactie Gezondheid 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Wat als je kind plotseling niet meer op de wc wil poepen?

Je bent maanden bezig geweest je kind helemaal zindelijk te maken en plots krijgt je zoon of dochter een terugval en wil hij of zij niet meer op de wc poepen. Hartstikke frustrerend natuurlijk, maar hoe pak je dit het beste aan?

Terugval

Gaat je kleuter net naar school, zijn jullie verhuisd of is er een nieuwe baby in huis gekomen? Grote veranderingen in het leven van je kind kunnen voor een (tijdelijke) terugval in de ontwikkeling zorgen. Zo kan je kleine grote vent, plotseling weer met een babystemmetje gaan praten, een fles willen óf ineens niet meer op de wc willen poepen.

En vooral deze laatste terugval kan knap lastig zijn wanneer je er net alle luiers het huis uit hebt gedaan. Je zal dan ook willen proberen dit zo snel mogelijk op te lossen. Maar wat is de dan de meest effectieve manier?

Poepen op de wc als machtsmiddel

Wanneer je kind weigert nog op de wc te poepen, heb je al gauw de neiging om zelf ook de poot stijf te houden en vol te blijven houden dat een luier geen optie is. Maar zeker voor pittige kinderen met een sterke wil, kan het al dan niet poepen op de wc een behoorlijk machtsmiddel worden. Je kunt kinderen namelijk niet dwingen op de wc te poepen. Ze houden het gewoon op, met alle nare gevolgen van dien.

Wat je wel kunt doen

Hierbij geldt hoe meer druk je erop legt, hoe groter het probleem doorgaans wordt. Probeer daarom eens deze manieren:

1. De druk eraf

Laat het poepen op de wc even voor wat het is en doe tóch een luier om wanneer je kind erom vraagt. Haal alle druk eraf, zodat de negatieve lading en/of het in de weerstand schieten er helemaal af is.

2. Eigen verantwoordelijkheid

Maak het poepen in de luier de verantwoordelijkheid van je kind. Wanneer hij of zij vraagt om een luier, laat je kind deze dan zelf pakken en achteraf weggooien en verschoonspullen opruimen. Betrek je kind dan ook bij het wassen en aankleden. Niet als straf, maar om te laten ervaren dat op de wc poepen makkelijker en fijner is.

3. Geef de keuze om op de wc te poepen

Maak de afspraak met je kind dat hij het zegt wanneer hij moet poepen en geef dan telkens de keuze: naar de wc, op het potje of in een luier.

4. Fijne plek

Maak de wc heel aantrekkelijk. Met een gezellig hoekje, een leuk boekje of muziekje erbij.

5. Beloon op de wc poepen

Werk eventueel met een sticker-beloningssysteem voor als het je kind wèl lukt op de wc te gaan. Maar begin er niet te veel over. En dwing zeker niet. Vertel alleen de opties.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.