Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Eina uit Joris’ Kerstboom sloot zijn Bed & Breakfast voor vluchtelingen: ‘Ze zijn familie geworden’

In het tv-programma Joris’ Kerstboom laat Joris Linssen mensen iemand speciaal voor kerst in het licht zetten. In de eerste aflevering worden twee Oekraïense vrouwen en een klein Oekraïens meisje in het zonnetje gezet, die een half jaar in Nederland woonden.

Joris Linssen reist in Joris’ Kerstboom door het hele land om zijn kersttraditie voort te zetten: mensen laten weten hoeveel ze voor iemand betekenen. In de eerste aflevering van het dertiende seizoen reist hij af naar Maarssen, waar Eina twee Oekraïense vrouwen en hun (klein)dochtertje in het licht wil zetten.

Vluchtelingen uit Oekraïne

Eina had een half jaar lang een Oekraïens gezin te logeren: een meisje genaamd Masha, samen met haar moeder Svetlana en haar oma. Zij waren vluchtelingen en woonden bij hem op een woonboot, wat eerder een Bed & Breakfast was. Eina sloot de Bed & Breakfast, omdat hij het liever gebruikte voor mensen die behoefte hadden aan onderdak.

De twee vrouwen en het meisje werden onderdeel van het gezin van Eina. “Ze zijn echt familie geworden”, vertelt Eina. “Mijn gezin heeft de drie vrouwen in hun hart hebben opgenomen.”

Toch verblijven ze nu niet meer in Nederland. De man van Svetlana, woont nog in Oekraïne, hij mag zijn land niet uit. En de oma kreeg heimwee en wilde terug naar Oekraïne. Om die redenen besloten ze uiteindelijk weer terug naar Kiev te gaan.

Zes uur zonder stroom

Op het moment dat ze teruggingen naar Kiev, was het daar nog rustig. Maar ze waren er net twee á drie weken toen de bombardementen vanuit Rusland begonnen. Nog steeds is de situatie niet verbeterd, zo vertelt moeder Svetlana in een videogesprek met Eina en Joris. “We hebben al zes uur geen stroom, geen internet en niemand kan ons vertellen wanneer het voorbij is”, vertelt ze.

Ten slotte vraagt Joris naar haar tijd in Nederland, waarop Svetlana begint te lachen. Ze vertelt dat ze een fijne tijd had , dat ze iedereen om hen heen zo vriendelijk vond. “Onze huisbaas was de meest vriendelijke persoon op aarde”, zegt ze. Eina reageert daarop door te zeggen dat hij haar in het licht wil zetten om haar op te beuren en dat hij hoopt dat er weer vrede in het land komt. Dat is het belangrijkste dat je kan wensen volgens hem.

Joris’ Kerstboom is tot en met 22 december te zien op NPO 2.

Bijna de helft van Nederlandse kinderen is angstig door oorlog in Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.