Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Ouders 1 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Oeps. Vooral vrouwen worden minder gelukkig na het krijgen van een kind

Ouders worden minder gelukkig na de geboorte van hun eerste kind. Dat is de uitkomst van een proefschrift dat onlangs werd afgerond door Babette Pouwels aan de Universiteit Utrecht. Bij mannen duurt het 7,5 jaar voordat ze weer net zo gelukkig zijn als vóór de geboorte van hun eerste kind en bij vrouwen zelfs 15 jaar.

Vrouwen minder gelukkig na het krijgen van een kind

Waar heeft het mee te maken dat het geluk bij jonge ouders afneemt?

Babette Pouwels: ‘Dit komt door een verandering in hun tijdsbesteding. Deze staat te veel in het teken van het gezin. Probeer te werken aan een betere verdeling van de taken. Ga eens met je man aan de keukentafel zitten om een takenlijst te maken, je zult zien dat dit tot een betere verdeling leidt. Daarnaast moet je tijd vrij houden om met vrienden op vakantie te gaan en een avondje per week te kunnen sporten of op stap te gaan zonder gezin’.
Overigens werkt het minder gelukkig zijn ook door in de relatie. Uit een nog te publiceren onderzoek van de Erasmus Universiteit, blijkt dat vooral vrouwen een stuk minder tevreden zijn met hun relatie na het krijgen van een kind. Een kind verhoogt de druk op de relatie en ouders leven meer langs elkaar heen.

Moeten we niet allemaal wat minder gaan werken zodra we kinderen hebben?

‘Dat lijkt juist averechts te werken. Bij mannen komt dit doordat ze zich primair verantwoordelijk voelen voor het gezinsinkomen – dat deels weg valt als ze minder gaan werken, terwijl de uitgaven na de geboorte van een kind toenemen.
Vrouwen zijn geneigd om de tijd die ze minder werken te besteden aan opvoedkundige en huishoudelijke taken, in plaats van meer tijd voor zichzelf te creëren en die taken uit te besteden. Bovendien krijgen ze vaak minder leuke functies op het werk zodra ze minder gaan werken.
Misschien moeten we een voorbeeld nemen aan België. Daar kunnen kinderen al vanaf 2 ½ jaar naar de kleuterschool. Ze krijgen op school een warme maaltijd, terwijl ouders een warme maaltijd op het werk kunnen eten. Hierdoor hoef je als ouder ’s avonds niet meer te koken. Dat neemt toch weer wat stress weg.’

Kunnen we dan maar beter helemaal niet meer aan kinderen beginnen?

‘Nee hoor, zo erg is het niet. De mensen uit het onderzoek waren van tevoren veel gelukkiger dan de gemiddelde bevolking. Tot het 1ste jaar van hun kind gaat dit geluk zelfs nog iets omhoog, maar daarna zakt het. Desalniettemin is de gemiddelde ouder in zijn of haar diepste dal nog steeds gelukkiger dan het landelijke gemiddelde.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.