Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Opvoeden 22 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe ga je om met klimaatstress bij je kind? Kom samen in actie!

Meer nog dan volwassenen kunnen kinderen last hebben van stress door klimaatverandering. Zich zorgen maken, angstig worden, slecht slapen, het kan allemaal voorkomen bij kinderen. Hoe reageer je op klimaatstress bij je kind? Kom in actie!

Klinisch psycholoog Kennedy-Williams behandelde jaren mensen met stress, depressie, angsten en burn-out. De laatste jaren merkte hij iets opvallends. Veel klimaatwetenschappers zochten hem op omdat ze niet meer wisten hoe ze moesten omgaan met de stress van hun werk. Aan de ene kant waren ze dagelijks bezig met feiten over het klimaat. Die gaven hen veel zorgen. Tegelijkertijd konden ze er weinig tegen doen. Kennedy-Williams ging op onderzoek uit. Hij merkte dat de symptomen ook en zelfs nog meer bij jongeren en kinderen voorkomen.

Hoe reageer je op klimaatstress bij je kind?

Bovendien ontdekte hij een grote behoefte bij ouders om op vragen en zorgen van hun kinderen over het klimaat te kunnen reageren. En dat is geen wonder, want driekwart van de kinderen in Nederland maakt zich zorgen over het klimaat en ligt er soms wakker van, blijkt uit onderzoek van Save the Children en Kinderkrant KidsWeek. En dat ondervond hij zelf ook aan den lijve. Zijn eigen dochter van nog maar zes kwam hem vragen of het zou lukken om de aarde te redden. Daarbij groeit het aantal kinderen met ‘ecostress’ volgens psychiaters en psychologen snel.

https://www.jmouders.nl/zo-leer-je-je-kind-positief-bij-te-dragen-aan-het-klimaat/

‘Zal de aarde vergaan?’

Ecostress kan ontstaan door beelden en informatie die te maken hebben met klimaatverandering, zoals bosbranden, overstromingen en andere alarmerende berichten. Ze kunnen gevoelens van angst, bezorgdheid, verdriet, onmacht en boosheid oproepen, aldus de Climate Psychology Alliance. Dat is een Britse groep van psychologen die zich met het klimaat bezighoudt. Voor sommige kinderen zijn die gevoelens best overweldigend. Hoe kun je hier als ouder het beste mee omgaan?

Het verschil met gewone alledaagse zorgen is dat die meestal oplosbaar zijn met wat aanmoediging, succeservaring of geruststelling, maar een wereldwijd probleem als klimaatverandering is voor één iemand niet goed te overzien en te dragen.

Wat kan ik doen om mijn kind te helpen?

Dit zijn tips van de site EcoDistress: met adviezen voor ouders en verzorgers van een groep psychiaters uit het Verenigd Koninkrijk over hoe om te gaan met klimaatstress bij je kind.

* Bespreek de situatie open met je kind en deel de informatie die je zelf hebt. Als een kind een vraag heeft waar je geen antwoord op hebt, kun je samen op zoek gaan naar het antwoord.

* Neem de gevoelens van kinderen serieus en laat ze die uiten, ook als ze heel heftig zijn.

* Vertel je kind dat heel veel mensen op dit moment werken aan oplossingen om de natuur en het klimaat te beschermen en dat dat ook belangrijk is, dat iedereen een beetje meehelpt.

* Wees er niet de hele tijd mee bezig en zoek ook afleiding, doe leuke dingen

* Breng samen tijd in de natuur door, ga bijvoorbeeld samen zaadjes planten voor bijen of wandelen of doe mee aan een vlindertelling.

* Werk aan hoop en verbinding met anderen. Sluit je bijvoorbeeld als gezin aan bij een initiatief als klimaatalarm2021.

* Geef het kind de mogelijkheid om in actie te komen. Maak bijvoorbeeld een gezinsplan om klimaatvriendelijker te worden, zoals minder plastic flessen, altijd een tas mee naar de winkel, minder vlees, vaker met de fiets en korter douchen. Vier met elkaar je successen!

Want, om met psycholoog Kennedy-Willimams te eindigen: “We kwamen er als psychologen snel achter dat de genezing van klimaatstress hetzelfde is als de oplossing voor klimaatverandering: actie! Het gaat om opstaan en iets doen dat helpt.”

Zijn kinderen méér bezig met het klimaat dan hun ouders? Volgens dit onderzoek wel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Eco distress

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.