Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Opvoeden 30 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: waarom tieners niet meer reageren op de stem van hun moeder

Het ene oor in, het andere oor uit. Daar lijkt het op wanneer jij je tiener aanspreekt of advies wilt geven. Maar wanneer een influencer online of nieuw vriendje met hetzelfde advies komt, lijkt het opeens wél aan te komen. Hoe komt dat toch?

Recent onderzoek heeft daar een verhelderend antwoord op.

Het brein van tieners

Jonge kinderen reageren juist goed op de stem van hun moeder. Het klinkt bekend en vertrouwd, waardoor jonge kids zich veilig voelen. Bij tieners is dat net even anders. Het brein van tieners reageert minder goed op de stem van hun eigen moeder, en juist beter op de stem van vreemden.

Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door neurowetenschapper Daniel Abrams. Wanneer kinderen opgroeien ligt hun focus steeds meer op de wereld om hen heen. Wanneer hun sociale wereld groter wordt, moeten ook hun hersenen afgestemd worden op die grotere wereld om hun heen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek werden de hersenen van kinderen tussen zeven en zestien jaar onderzocht. Er werd gekeken hoe de hersenen reageerden op de stem van hun moeder in vergelijking met de stem van vreemde vrouwen. Zowel de moeder als vreemde vrouwen spraken enkel wartaal en niet bestaande woorden. “Teebudieshawlt, keebudieshawlt en peebudieshawlt.. dat soort woorden” legt Abrams uit.

Bij kinderen vanaf 13 jaar en ouder was duidelijk dat zij overduidelijk sterker reageerden op de stem van een vreemde. “Het is niet dat tieners de stem van hun moeder niet meer horen, maar hun hersenen reageren er minder sterk op.” Volgens Abrams is dat precies zoals het hoort: “Het is een gezond teken dat tieners de ‘nieuwe wereld’ ontdekken.”

Het effect van stemmen is volgens Abrams groot. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat het stresshormoon bij tienermeisjes meteen daalde wanneer zij de stem van hun moeder hoorde. Bij een SMS-bericht was dat echter niet het geval.

Wil jij toch een beetje indruk maken op je tiener? Met deze tips gaat dat gesprek iets gemakkelijk. 

25x kleine manieren om net even wat extra aandacht aan je kids te geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.