Laura Saija
Laura Saija Seksuele voorlichting 6 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Afgelopen half jaar 33.000 jongeren slachtoffer van ongewenst doorgestuurde naaktbeelden

In de afgelopen zes maanden heeft 15 procent van de jongeren tussen 13 en 24 jaar aan sexting gedaan. Voor velen is dit een spannende manier van flirten. Bij één op de honderd jongeren zijn naaktbeelden ongewild doorgestuurd naar anderen met desastreuze gevolgen.

Om deze boodschap te benadrukken, bracht zangeres MEAU een videoclip uit van haar nummer ‘Stukje van Mij’. Met als kernboodschap: denk na voordat je doorstuurt.

Naaktbeelden

Na een oproep op Instagram vroeg de zangeres haar volgers om hun ervaringen met ongewenst verspreide intieme beelden met haar te delen. Zes volgers deelden hun verhaal met MEAU, ondersteund door Fonds Slachtofferhulp.

Deze persoonlijke verhalen dienden als inspiratie voor het nummer en de bijbehorende video, die de gevolgen, schaamte en schuldgevoelens verkennen die ontstaan wanneer intieme beelden zonder toestemming worden doorgestuurd. “Ik ben geraakt door deze verhalen en heb het veel te vaak van dichtbij meegemaakt dat intieme beelden ongewild zijn doorgestuurd naar mensen waarvoor het niet bedoeld was.” zegt MEAU.

Victim blaming

Recent onderzoek uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland, in samenwerking met het CBS, RIVM en de GGD’en, toont aan dat 15 procent van de jongeren in het afgelopen halfjaar intieme beelden van zichzelf naar anderen heeft verstuurd.

Volgens Willy van Berlo, expert op het gebied van seksueel geweld bij Rutgers, vertegenwoordigen deze cijfers omgerekend ruim 33.000 jongeren alleen al in het afgelopen halfjaar. Van Berlo juicht het initiatief van MEAU, KPN en hun partners toe en benadrukt de schadelijke impact van online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zoals shaming, een negatief zelfbeeld en victim blaming.

‘Stukje van Mij’

Dit is erg schadelijk en sterker nog: degene die het doorstuurt komt er mee weg. We moeten ons veel meer richten op het doorbreken van deze schadelijke cultuur. ‘Stukje van Mij’ draagt daaraan bij en roept iedereen op naaktbeelden niet zomaar door te sturen.”

Nathalie Franse, expert op het gebied van online seksueel misbruik bij Fonds Slachtofferhulp, benadrukt de ernstige gevolgen van online shaming. Dit kan leiden tot depressieve gevoelens en eenzaamheid tot soms zelfs suïcidale gedachten. Ze prijst het initiatief ‘Stukje van Mij’ vanwege de bewustwording en erkenning. Jongeren die dit meemaken weten dat ze zich niet hoeven te schamen en dat de schuld altijd ligt bij de persoon die zonder toestemming intieme beelden verspreidt.

Tips om te voorkomen dat je kind naaktbeelden verstuurt

Hier zijn vijf belangrijke tips om te zorgen dat je kind zich bewust is van de gevaren van het doorsturen van intieme beelden.

1. Communicatie

Maak het onderwerp bespreekbaar en creëer een omgeving waarin je kind zich veilig voelt om met jou te praten over alle onderdelen van hun online leven, inclusief sexting. Wees niet veroordelend, maar luister naar hun zorgen en geef advies op een begripvolle manier.

2. Digitale wijsheid

Onderwijs je kind over online veiligheid en privacy. Leg uit wat de gevaren zijn van het delen van persoonlijke informatie, inclusief naaktbeelden, en hoe dit hun reputatie en toekomstige kansen kan beïnvloeden. Wijs op de permanente aard van digitale content en hoe het zich kan verspreiden zonder dat je er controle over hebt.

3. Grenzen

Stel duidelijke grenzen voor het gebruik van technologie en sociale media. Dit kan inhouden dat je beperkingen instelt op het gebruik van smartphones en internet, vooral ‘s avonds laat. Zorg ervoor dat je kind begrijpt waarom deze grenzen zijn ingesteld en dat ze bedoeld zijn om ze te beschermen.

4. Modelgedrag

Wees een goed rolmodel voor je kinderen door zelf verantwoordelijk om te gaan met technologie en sociale media. Wees voorzichtig met wat je deelt online en laat zien hoe je respectvolle relaties onderhoudt, zowel online als offline.

5. Empowerment

Help je kind bij het ontwikkelen van zelfrespect en zelfvertrouwen, los van externe goedkeuring of druk. Benadruk het belang van het kennen en respecteren van hun eigen grenzen en het recht om ‘nee’ te zeggen tegen verzoeken die ze ongemakkelijk maken.

Zo schadelijk zijn naaktbeelden op internet voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.