Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Puber 3 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Onze dochter houdt zich niet aan de afspraken. Wat kunnen we doen?

 

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: “Onze puberdochter houdt zich totaal niet een de afspraken.”

De vraag

Onze dochter van 14 houdt zich totaal niet aan de afspraken. Als we hebben gezegd dat ze voor het eten moet thuis zijn, komt ze gerust een half uur te laat binnenvallen. We hebben haar dan al gebeld, maar ze reageert niet op ons belletje (ook een afspraak, dat ze haar telefoon opneemt als ze niet op school is). En zo zijn er veel meer dingen, zoals op tijd naar bed, thuiskomen van een feestje etc, waarbij ze compleet haar eigen plan trekt en onze afspraken negeert. We worden er radeloos van. Wat kunnen we doen?

Het advies

Dit is echt pubergedrag: tegen grenzen aanschoppen, strijd om de afspraken en de gevolgen bij niet nakomen, en heel heftig reageren. Er zijn ook best verklaringen voor dat pubers dit gedrag laten zien, maar ook al kunnen we daar begrip voor opbrengen, een puber zal ook van ons moeten leren dat het geven van grenzen en je daaraan houden, hoort bij het volwassen worden. De fase van de puberteit gaat vaak met behoorlijk wat strijd gepaard. Dat hoort er ook bij, maar er zijn wel een aantal dingen die de kans van slagen bij afspraken maken in ieder geval vergroten:

  1. Maak de afspraken samen met je dochter, uit je mail kan ik niet opmaken of dat is gebeurd. Pubers willen een stem hebben, meedenken en serieus genomen worden. Opgelegde afspraken of regels werken bij pubers meestal niet of roepen heel veel strijd en weerwoord op.
  2. Beter kun je samen met je dochter de afspraken maken. Jij bepaalt waarover en je dochter mag meedenken over wat reëel en haalbaar is. Vraag haar of ze weet wat voor jou oké is – bijvoorbeeld bij thuiskomtijden- en hoe ze zich eraan gaat houden. Hoe gaat dat haar lukken, kunnen jullie ook nog iets doen om daarbij te helpen?
  3. Laat haar zelf nadenken over eventuele sancties – als het haar niet lukt zich aan de gemaakt afspraak te houden -, en over eventuele beloningen -als ze laat zien dat ze zich wel een tijdje aan afspraken kan houden.
  4. Doe zelf ook water bij de wijn. Of door iets meer toe te staan bij de ene afspraak en bij de andere juist wat strikter te zijn, of door iets meer te geven dan ze zelf vraagt (een kwartiertje later dan zij voorstelt, bijvoorbeeld).
  5. Neem je dochter serieus. Laat haar vertellen en onderbouwen wat haar redenen zijn waarom ze wil wat ze wil. Laat haar uitpraten en geef terug waar je je in kan vinden en waarin (en waarom) niet. Bedenk dan samen oplossingen waar jullie je allebei in kunnen vinden. En soms is het gewoon: nee, punt.
  6. Noteer eventueel de afspraken of zet ze in een soort contractje, zodat er geen discussie meer over hoeft te zijn.
  7. Prijs haar voor het houden aan de afspraken. Laat weten hoe fijn je dat vindt en wat de positieve kanten ervan zijn. Bijvoorbeeld: ‘Als je laat zien dat je je aan afspraken kunt houden, kunnen we op den duur wat meer toestaan.’
  8. Je kunt een puber van deze leeftijd op sommige terreinen ook wat meer eigen verantwoordelijkheid geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.