Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 12 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Opgebiecht… Ik vind het moeilijk om mijn dochter op het rechte pad te houden

In de rubriek Opgebiecht… komt er elke week een moeder of vader aan het woord met iets wat zij willen opbiechten. Of ze nou iets is over vroeger, over hun kind of over het ouderschap. Deze ouders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is dat ze iets willen opbiechten.

Deze week spreken we met Roxanne (43). Roxanne vindt het moeilijk om haar dochter op het rechte pad te houden.

Dochter op rechte pad

Al van jongs af aan is mijn dochter Anna een pittig meisje. Ik kon haar gelukkig altijd wel goed aan, maar toch vind ik het vanaf de puberteit een stuk moeilijker. Op haar dertiende betrapte ik haar bijvoorbeeld op roken en toen ze veertien was had ze iets bij de drogist gestolen. Toen werd ik gebeld of ik naar de desbetreffende winkel kon komen. Op dat moment wist ik dat de opvoeding niet makkelijk ging worden.

Verkeerde vriendengroep 

Haar vriendengroep maakt het er zeker niet makkelijker op. Ik heb al vaak tegen Anna gezegd dat ze beter uit de buurt kan blijven van die jongens en meiden, maar ze luistert niet. Via vriendinnen van mij weet ik dat een aantal jongeren uit die groep stelen, blowen, spijbelen en andere dingen doen die niet oké zijn. Ik zie mijn dochter met de dag veranderen en niet in positieve zin. 

Weer gestolen

Een week terug werd ik weer gebeld, Anna had een poging gedaan om snoep uit een supermarkt te stelen. Ik schaamde me kapot toen de manager van de supermarkt mij belde. Eenmaal daar deed Anna alsof ze het vergeten was af te rekenen, maar dit was natuurlijk niet het geval. Het komt niet zomaar in je jaszak terecht, lijkt mij zo. De supermarktmanager was zo aardig om haar een waarschuwing te geven, maar de volgende keer zou hij wel de politie bellen. 

Falen als moeder

Sinds dit voorval voel ik me een slechte moeder. Ik heb het gevoel dat ik aan het falen ben als moeder. Ik vind het zo moeilijk om mijn dochter op het rechte pad te houden. Wat als het steeds erger wordt? Het lijkt me verschrikkelijk als ze door haar gedrag en indirect door haar vriendengroep met de politie in aanraking komt. 

Begeleiden

Ik probeer er nu veel met Anna over te praten en haar nog beter te begeleiden dan anders. Ik geef haar opdrachten en regels, maar het lijkt haar niet veel te boeien. Het enige wat ik hoop is dat ze zelf gaat inzien dat dit niet het juiste pad is voor haar. Ik hou mijn hart vast voor de toekomst.”

Opgebiecht… ‘Ik vind het vriendje van mijn dochter maar niets’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.