Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 7 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Opgebiecht… Ik vind mijn zoon maar dom  

In de rubriek Opgebiecht… komt er elke week een moeder of vader aan het woord met iets wat zij willen opbiechten. Of ze nou iets is over vroeger, over hun kind of over het ouderschap. Deze ouders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is dat ze iets willen opbiechten.

Deze week spreken we met Samantha (43). Samantha vindt haar zoon maar dom.

“Jayden (14) is mijn jongste kind, waar ik dol op ben. Als ik mijn dochter van zestien moet geloven is Jayden echt mijn lievelingetje. Stiekem heeft ze daar wel gelijk in. Dit komt ook omdat ik een beetje met hem te doen heb. Hij is namelijk niet zo slim, hij is eigenlijk gewoon dom. 

Zoon is dom en sloom

Ik merkte het al toen hij een jaar of zeven was. Eerst kon ik het nog gooien op dat hij zo jong was, maar vanaf zijn zevende kon dat niet meer. Hij was niet alleen sloom, ook duurde het een eeuwigheid voordat hij iets snapte. Ik vond hem echt dom. Ik heb het weleens aangegeven bij de huisarts, maar volgens hem was er niets aan de hand en was het gewoon een jongen. 

Middelbare school

Aan het einde van de basisschool kreeg hij vmbo-tl niveau. Ontzettend trots was ik daarop, maar ik wist diep van binnen, dat dat eigenlijk te hoog gegrepen zou zijn. Dat voel je als moeder. Toch liet ik het hem gewoon proberen.

Op de middelbare school haalde hij al snel de ene na de andere onvoldoende. Hoe hard ik ook met hem oefende: van woordjes in het Engels tot een proefwerk voor biologie, het lukte hem niet. Die ene keer dat hij wel een voldoende haalde, gingen we die uitgebreid vieren. Dan haalden we eten bij de snackbar of gingen we dat weekend naar de bioscoop. Alles maar om hem te stimuleren. 

Bijles voor betere cijfers

Omdat hij het wel wilde, hebben we ook nog een tijdje bijles voor hem geregeld. Helaas had dat niet veel effect. Zijn cijfers werden er niet beter door. Hij haalde het eerste leerjaar dan ook niet en ging tot zijn grote verdriet naar een lager niveau. 

Toekomst

Nu hij op een lager niveau zit gaat het iets beter, maar nog steeds niet goed. Hij is gewoon echt niet slim. Het doet me pijn om hem dom te noemen, maar ik kan er niets anders van maken. Het is gewoon zo. Of Jayden een opleiding haalt, dat moet nog maar blijken. Ik ben al blij als hij überhaupt een papiertje haalt, wat het ook zal zijn.”

Karin (43): ‘Mijn zoon haalt alleen maar slechte cijfers en het boeit hem vrij weinig’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.