Sanne Verweij
Sanne Verweij Puber 17 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Help, ik heb een puber! Ouders met pubers ervaren volgens onderzoek de meeste stress

Het krijgen van een baby luidt al een hele nieuwe periode van je leven in, maar nu blijkt dat dat nog niet eens de stressvolste is voor ouders. Een puber opvoeden geeft ouders namelijk de meeste stress.

Ondanks de mooie verandering van kind, naar volwassenheid, kan het ook moeilijk zijn om je kind langzaam los te laten. Het kan onzeker en eenzaam voelen en zorgt daarom voor meer stress bij ouders.

Puberteit

De handelingen voor het verzorgen van een baby zijn relatief eenvoudig; een puber opvoeden is mentaal lastiger. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ouders met pubers het het moeilijkst hebben. De puberteit is voor ouders vaak net zo zwaar als voor hun puber. Dit komt omdat je kind zoveel verandert: niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Ze gaan op zoek naar zichzelf en laten jou als ouder dan steeds iets verder los. Hoewel je kind dan toch enigszins zelfstandig is, moet je hem zelf ook losser laten en vertrouwen op de keuzes die hij maakt.

Puberbrein

Het puberbrein werkt heel anders dan die van een kind en daarmee veranderen jouw zorgen ook. Waar je eerst bang was voor vlekken op kleren, ben je nu bezig met de gevoelens van je kind en of hij wel goed in zijn vel zit. Dat zijn helaas niet altijd misplaatste gevoelens, pubers hebben namelijk een hele hoop op hun bordje. Ze maken zich onder andere zorgen om hun schoolprestaties, lichaamsbeeld, identiteit, verliefdheid en groepsdruk. Dat is wel anders dan dat kleintje dat nog met LEGO of barbies speelde.

Grote onzekerheden van ouders

Als je kind minder tegen je gaat praten in de puberteit, is dat normaal. Het is niet dat ze niks met je willen delen, moedwillig hun gevoelens verborgen willen houden of dat er echt iets mis is. Je kind ligt soms in de knoop met zichzelf en begrijpt dan zelf ook niks van zijn gevoelens en gedrag. Daarnaast helpt een beetje afstand van jou soms om te ontdekken wie hij is.

Dat ze het minder laten zien en misschien ook minder zeggen, betekent niet dat ze minder van je houden. Ze houden nog steeds evenveel van je en houden je juist veel in de gaten. Pubers zoeken een ‘gids’ in die moeilijke tijd met verwarrende gedachten en emoties en dat ben jij als ouder.

Puber opvoeden

Als ouder kan je soms in tweestrijd zitten omdat je je kind wil vertrouwen, maar niet weet of je dat moet doen omdat ze misschien het verkeerde kiezen of onveilig zijn. Dat zorgt voor veel piekeren en onzekerheid. Je puber kiest langzaam zijn eigen weg en daarvoor is soms wat meer vrijlating nodig. Dit heeft voor elke ouder een beetje gewenning nodig. Als ze wat ouder zijn, zullen ze vanzelf weer naar je toe groeien.

11 conflicten die iedere ouder met een puber herkent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.