Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 14 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Annelot (38): ‘Mijn dochter (10) heeft overgewicht en ik weet hoe dat komt’

Je voedt je kinderen met de beste bedoelingen op, maar soms gebeurt het dat je achteraf andere keuzes had willen maken. Annelot merkt nu pas dat ze haar dochter erg ongezond opvoedt en haar tienjarige dochter is zich daar ook steeds meer bewust van. Ze vindt zichzelf te dik en wil wat aan haar overgewicht doen.

Annelot (38): “Nu mijn dochter ouder wordt, ze wordt over een paar maanden elf jaar, begint ze zich bewust te worden van hoe ze eruit ziet. Ik merk dat haar uiterlijk belangrijker wordt voor haar. Ze is meer bezig met haar eigen kledingstijl en kijkt steeds vaker in de spiegel. Laatst zei ze tegen me dat ze haar lichaam niet mooi vindt. Dat brak m’n hart.

Cola en snoep als ze thuiskomt na school

Ze is nooit heel licht geweest. Op het consultatiebureau zat ze altijd al op de pluslijn, maar wel altijd constant op haar eigen lijn. Ze was een heerlijke mollige baby, maar die babyvetjes zijn eigenlijk nooit weg gegaan. En ik weet hoe dit komt. Ik ben namelijk ook niet de slankste en mijn man trouwens ook niet. We houden van lekker eten en leven niet altijd even gezond.

Zelf ben ik een echte emotie-eter. Toch probeer ik dat niet te laten zien aan mijn dochter, want ik vind het niets iets om trots op te zijn. Wel ben ik tevreden met mijn eigen, iets te dikke, lichaam. En dat laat ik juist wel aan haar zien en merken. Zodat ze weet dat slank en strak zijn echt de norm niet is. Maar, omdat ik dus tevreden ben met mezelf, let ik ook niet op wat ik eet en daardoor let ik ook minder goed op wat mijn dochter eet en drinkt. Als vanzelf neemt ze onze gewoontes over, wat natuurlijk heel logisch is binnen een gezin.

Overgewicht

Maar daardoor zitten we nu wel op een punt dat ze bij thuiskomst een glaasje cola met snoep of een stuk chocolade eet. In plaats van thee of water en wat fruit, zoals veel kinderen om ons heen. En op haar brood mee naar school neemt ze chocoladepasta of speculoos. Ook van die dingen die eigenlijk anders zouden moeten. Ik vond dit allemaal nooit zo erg, ze eet immers ook fruit en groente. Alleen ze eet dus ook veel ongezonde dingen, vlees en pasta, zoetigheid en chips. Elke dag wel een bakje in de namiddag en dat begint ze nu dus zelf te merken aan haar lichaam, want ze vindt zelf ook dat ze overgewicht heeft.

Ze heeft best een bolle buik die goed zichtbaar is onder haar kleding. Broeken vindt ze opeens niet meer mooi zitten en het liefst draagt ze ook geen korte broek, omdat ze haar bovenbenen te dik vindt. En ja, dat doet me pijn. Ik wil dat ze een positief zelfbeeld heeft, ongeacht of ze nu wat te dik is of niet. Ik vind het vooral erg dat het opeens allemaal om haar uiterlijk draait. Haar gezondheid vind ik zelf een stuk belangrijker, maar ik snap ook dat ze in de leeftijd zit dat uiterlijk het allerbelangrijkste is.

Ze wil zelf geen overgewicht meer en gaat er iets aan doen

Vriendinnetjes van haar zijn slanker en ook dat ziet ze. Mijn man en ik hebben erover gepraat met haar. Ze heeft zelf besloten dat ze iets aan haar gewicht wil doen, maar wel op een gezonde manier. Dus wij gaan met haar mee doen, want als haar ouders van alles blijven eten, dan helpt dat ook niet mee natuurlijk. Voor het eerst in mijn leven gooi ik het roer dus om, voor mijn dochter.

We gaan gezondere keuzes maken wat betreft eten, we halen minder zoetigheden in huis en meer fruit. We maken smoothies en bananenpannenkoekjes in plaats van koek en chips en snoep. Doordeweeks drinken we geen frisdrank meer, maar maken we water met smaakjes of drinken we thee. In het weekend gunnen we onszelf wel een glaasje cola. En een stukje chocolade eten we ook, maar dan echt een stukje en geen halve reep. Verder gaan we veel wandelen, veel fietsen in het weekend en op een leuke manier bewegen. Zo zijn we laatst met haar gaan suppen en dat vond ze helemaal geweldig.

Op deze manier hoop ik snel een dochter te hebben die goed in haar vel zit en gezond is, of dat nu met een klein maatje meer is of niet. Als zij zichzelf maar accepteert zoals ze is, dat is het belangrijkste voor ons.”

Nieuwe aanpak voor kinderen met overgewicht: verder kijken dan alleen kind en kilo’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.