Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gebit 15 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen om de pijn van een beugel te verminderen?

Of je kind nu een blokbeugel, een buitenboordbeugel of slotjes heeft, het is normaal dat er pijnlijke momenten zijn. Natuurlijk is dit erg vervelend. Hieronder lees je over de pijn bij het dragen van beugels én we geven tips om de pijn wat te verminderen.

Goed nieuws: de pijn is gelukkig maar tijdelijk.

Waarom doet een beugel pijn?

Het plaatsen van een beugel zelf doet geen pijn, wel kan het gebit na plaatsing extra gevoelig zijn. Dit zal ook zo zijn wanneer de beugel bij de controles bij de orthodontist wordt aangedraaid. Door de beugel aan te draaien wordt er meer druk op je tanden gezet. Dit allemaal is voor een goed doel: door deze druk komen de tanden uiteindelijk op de nieuwe gewenste plek.

Duur van de pijn

Wanneer de beugel bij je kind is geplaatst dan krijg hij of zij erna een gevoelig en/of pijnlijk gebit. Bij de één duurt het maar een dag of drie en bij de ander een week. Daarna is het gebit gewend geraakt aan de druk en verdwijnt de pijn weer. Als de beugel bij de controles weer aangedraaid is zal je kind weer een paar dagen een gevoelig gebit hebben.

Tips om de pijn van een beugel te verminderen

Hieronder zes tips om de pijn bij het dragen van een beugel wat te verzachten.

 1. Eet vloeibaar of fijn voedsel
  De eerste dagen is het het beste om vloeibaar of zacht voedsel te eten. Denk aan soep, gepureerd eten, yoghurt, banaan en havermout pap. Ook pasta of nasi kan je kind makkelijk eten.
 2. Vermijd hard eten
  Heeft je kind trek in een hard stokbroodje of andere knapperige dingen? Het klinkt lekker, maar het is niet fijn om dat te eten wanneer je kind net een beugel heeft. Wacht hier liever een paar dagen mee.
 3. Was smeren op pijnlijke plekken
  Naast pijn aan de tanden kunnen de wangen aan de binnenkant en de lippen van je kind ook pijn gaan doen. Je kunt op deze plekken een stukje was drukken om de pijn te verminderen. De orthodontist geeft de was vaak mee en anders kun je erom vragen.
 4. Paracetamol
  Heeft je kind echt veel pijn? Dan kun je hem of haar altijd een paracetamol geven om de pijn van de beugel te verminderen. Kijk wel goed welke dosering je kind nodig heeft.
 5. Afleiding zoeken
  Je kind kan afleiding zoeken door dingen te doen die hij of zij leuk vindt. Op deze manier denkt je kind minder aan de pijn. Laat je kind op deze dagen even extra Netflix kijken, wat langer op de Playstation of lekker naar buiten gaan met vrienden.
 6. Veel slapen
  Slapen helpt bij alles, ook tegen pijn. Laat je kind tijdens deze dagen dan ook genoeg slapen. De kans is groot, dat de pijn snel minder wordt of zelfs verdwijnt.

Naar de orthodontist: wat kost een beugel voor je kind precies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.