Laurien Bleeker
Laurien Bleeker School 26 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Playdates op de basisschool: hoe ga je daarmee om?

De basisscholen zijn in sommige delen van het land weer begonnen sinds deze week en vriendjes worden met elkaar herenigd na een lange zomervakantie. Met de start van de scholen, krijg je dan ook direct te maken met playdates.

Daar sta je dan op het schoolplein, de rugtas van je kind kreeg je nog net in de handen geduwd, en toen was hij alweer weg, mee met een vriendje. In je eentje ga je weer op huis aan. Hoe werkt dat eigenlijk met playdates op de basisschool?

Eerste hulp bij playdates

Het is natuurlijk superfijn voor jou en je kind dat hij vriendjes maakt op school en dat kindjes bij hem willen spelen en andersom. Maar hoe werkt dit, wat als je het andere kind en dus ook zijn ouders helemaal niet kent? Hoe lang mag je kind ergens spelen? Moet je hem ophalen of wordt hij thuisgebracht? Allemaal vragen die bij je opkomen als er playdates worden georganiseerd. Dit zijn de ongeschreven regels.

1. Maak van tevoren afspraken over ophalen/brengen en tijdstippen

De kids willen samen spelen en denken natuurlijk niet na over of dit wel uitkomt die dag en hoe dat verder geregeld moet worden. Probeer daarom van tevoren met je kind af te spreken, in de ochtend voor het naar school brengen, of vanmiddag een speeldag kan zijn of niet. Kan het wel, maak dan duidelijke afspraken met de ouders van het vriendje over brengen en ophalen en tijdstippen waarop dit gebeurt.

2. Vraag een telefoonnummer

De kans is groot dat je de ouders of het vriendje zelf helemaal nog niet kent. Voel aan of je wilt dat je kind hier gaat spelen, neem anders eerst zelf het vriendje mee naar huis. Wissel altijd meteen telefoonnummers uit met de ouders, zodat je in geval van verdrietig kind of wat voor situatie dan ook, altijd even kan bellen.

3. Check even naar bijzonderheden wat betreft het vriendje

Vraag altijd even of er nog bijzonderheden zijn waarmee je rekening moet houden, bijvoorbeeld of het vriendje allergisch is voor iets of bepaalde dingen niet mag eten of drinken.

4. Stuur foto’s door en app even hoe het gaat

Altijd fijn voor de ouders waarvan het kindje bij jou thuis aan het spelen is: stuur even een appje dat jullie thuis zijn aangekomen en later nog een foto en een berichtje om te laten weten hoe het gaat.

5. Laat de kids lekker zelf spelen of neem ze mee naar de speeltuin

Neem met lekker weer de kids mee naar de speeltuin waar ze zich samen heerlijk kunnen vermaken. Vergeet zelf je thermosbeker cappuccino niet, die je op het bankje rustig op kan drinken. Bij slechter weer kunnen ze zich binnen vermaken met poppen, lego, knutsels of klei.

6. Plan een rustmomentje in

Sommige kids kunnen uren samen heerlijk rustig spelen, terwijl andere kindjes misschien even een rustmomentje nodig hebben. Een half uurtje voor de tv met wat fruit en iets te drinken kan dan best!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.