Laura Saija
Laura Saija Ouderschap 9 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Carine Vaessen over het boek Pleister op mijn kont: ‘Ik ben geen hippe Randstadmoeder’

Vier pubers in huis waren een onuitputtelijke inspiratiebron voor Carine Vaessen om het boek Pleister op mijn kont te schrijven. Letterlijk geschreven met een pleister op haar kont om de overgangshormonen in toom te houden.

Vanuit het zuiden van het land schreef zij met veel humor over de verschillen tussen pubermoeders uit de Randstad en uit de provincie.

Pleister op mijn kont

“Met vier pubers in huis had ik een enorm kort lontje en ik werd snel boos. Ik wist niet was me overkwam en kende het gevoel niet. Het ene moment voelde ik me opgejaagd, het andere moment down. Ik ging twijfelen aan mijn relatie, kinderen en lichaam. Ik vroeg me af hoe andere vrouwen dit deden”, vertelt Vaessen aan J/M Ouders.

“Na veel lezen en een bezoek aan de huisarts bleek ik in de overgang te zitten. Ik kwam bij de gynaecoloog terecht en die plakte een hormoonpleister op mijn kont. Twee weken later voelde ik mij een stuk beter.”

Geen hippe Randstadmoeder

“Op internet zocht ik naar verhalen van andere moeders in dezelfde levensfase, maar ik vond alleen maar verhalen van hippe moeders uit de stad. Ik doorloop wel dezelfde fase met mijn kinderen en lichaam, maar verder herkende mij helemaal niet in de Randstadmoeder.

Natuurlijk heb ik hier mijn vriendinnen, sport en kookclub, maar ik kan geen stoom afblazen bij Bikram yoga of havercappuccino drinken op de hoek. Dat heb je helemaal niet hier in Limburg. Ik had het gevoel dat ik er niet bij hoorde, een groot feestje van Randstedelijke moeders waar ik niet voor uitgenodigd was.”

Grote verschillen

“Daarom besloot ik zelf te schrijven over mijn leven in het zuiden en de boel in perspectief te zetten met een vleugje humor. Voor ik het wist zat ik bij een uitgever met mijn pleister op mijn kont om mijn boek te pitchen.

Ik weet hoe het is om in die bubbel te werken en wonen, zelf heb ik namelijk vroeger ook in de media gewerkt in de Randstad. Het verschil tussen een Randstadvrouw en een provincievrouw is enorm. Daar zitten ze al bellend met boodschappen op de fiets in hun stoere sneaker van een nieuw merk, terwijl je in Limburg al een hele dame bent in een jurkje met een legging eronder.”

Van elkaar leren

“Toch kunnen we veel van elkaar leren. In de Randstad zijn vrouwen veel meer op zichzelf. Zo kwam er laatst een Randstadmoeder haar kinderen bij mij ophalen. Zij appte de kinderen vanuit de auto en reed daarna weg zonder aan te bellen. Dat zou hier nooit gebeuren. De deuren staan hier altijd open en we leven een bourgondisch leven.

Aan de andere kant mogen provincievrouwen juist wel iets individueler zijn. Hier zou je nooit een vrouw in haar eentje zien lunchen of winkelen. Als je man en vriendinnen niet mee willen dan ga je gewoon niet, want dan vinden mensen je misschien wel raar. Vrouwen uit de provincie mogen best wat meer alleen op pad gaan.”

Pleister op mijn kont van Carine Vaessen ligt nu in de winkels.

4 belangrijke feiten die je een kijkje geven in het puberbrein

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.