Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Puber 6 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Stelt je puber alles uit? Zo doorbreek je dit gedrag

‘Van uitstel komt afstel’, is een vaak gebruikt spreekwoord dat je ouders vast ook regelmatig tegen jou geroepen hebben. En iets dat je nu waarschijnlijk tegen je puber zegt. Niet dat het helpt: ze blijven uitstellen tot het niet meer kan. Van klusjes in huis tot huiswerk.

Het is aan jou om niet te strooien met dat spreekwoord, maar juist om je puber te begeleiden in het niet-uitstellen van huiswerk en andere taakjes.

Waar komt het uitstelgedrag van je puber vandaan?

Probeer uit te vinden waar het uitstellen bij je kind vandaan komt. Soms krijgt je kind zo veel huiswerk mee, dat het zich opstapelt en je puber geen overzicht meer heeft. Dan gaat hij uitstellen, waardoor er nog meer werk bij komt en zo is het cirkeltje rond. Als het veel is, help je kind dan bij het maken van een planning. Vaak hoeft het werk niet meteen de dag erna af, dus verdeel het over de komende dagen. Zo is er genoeg tijd voor huiswerk, voor andere taken én (niet op de laatste plaats) voor ontspanning.

Creëer samen met je kind een vast ritme

Stel vaste tijden aan als huiswerktijden. In het begin zal dit even wennen zijn voor je kind, maar hoe langer hij zich eraan houdt, hoe meer hij zal inzien dat het werkt. Zorg tijdens het huiswerkuur of het uurtje waarin taken gedaan moeten worden voor zo min mogelijk afleiding, dus geen telefoon in de buurt of televisie aan.

Creëer rust

Een rustige omgeving zonder afleiding werkt het beste om taken of huiswerk te volbrengen. Zorg daarom voor een opgeruimde kamer, een leeg bureau, voldoende pauzes en wat lekkers te eten en drinken.

Geef een compliment

Motiveer je kind om positief te zijn tegen hem als hij een taak of zijn huiswerk afgerond heeft. En ga samen wat leuks doen. Als hij daar zin in heeft natuurlijk.

Lees ook:

Ligt je puber ‘s avonds stiekem met zijn of haar telefoon in bed? Dit kun je doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.