Laura Saija
Laura Saija Hobby en sport 5 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Jeugdfonds: door inflatie steeds minder kinderen op sport- en muziekles

De energiecrisis en hoge inflatie treffen steeds meer gezinnen in de portemonnee. Jeugdfonds Sport & Cultuur vreest dat ouders hierdoor gaan bezuinigen op sport- en muziekles voor de kinderen en jongeren. Per klas gaan er nu al gemiddeld twee tot drie kinderen niet op bijvoorbeeld voetbal, dansles, zelfverdediging of gitaarles. Dat aantal neemt naar verwachting toe.

Monique Maks, directeur van Jeugdfonds Sport & Cultuur wijst erop dat kinderen essentiële vaardigheden opdoen op sport- en muziekles, zoals vrienden maken en rekening houden met elkaar.

Lidmaatschap belangrijk

“Elk kind verdient het om mee te doen en gezien te worden”, zegt Maks. “Kinderen krijgen zelfvertrouwen en vergeten ze hun zorgen. En ze maken er vooral plezier, samen met andere kinderen. Daarom is een lidmaatschap van een club zo belangrijk.” Jeugdfonds Sport & Cultuur vraagt met de campagne ‘Kies een club’, die vandaag start, aandacht voor de mogelijkheid om het lidmaatschap of de contributie te betalen voor gezinnen die dit zelf niet kunnen.

Gemiddelde kosten sportles

De kosten van sportlessen lopen zeer uiteen. Zo behoren zwemmen en dans tot relatief goedkope sporten, van rond de 200 euro per jaar. Kiest je kind voor paardrijden, golf of wielrennen dan kunnen de kosten snel oplopen. In sommige gevallen tot wel 2000 euro per jaar. Hieronder een kort overzicht van de gemiddelde kosten.

“We begrijpen dat mensen de hand op de knip moeten houden”, zegt Maks. “Met onze hulp kunnen we ervoor zorgen dat kinderen gewoon naar hun clubjes kunnen gaan. We hopen dat meer mensen de weg naar ons weten te vinden zodat het niet nodig is dat kinderen hun sport- en muziekles moeten missen.” De campagne ‘Kies een club’, waar ouders hulp kunnen vragen aan het fonds via www.kieseenclub.nl, duurt van maandag 5 tot en met vrijdag 30 september.

Je kind stimuleren in zijn sport of hobby, zonder te pushen, zo doe je het!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.