Bedrock.nl
Bedrock.nl Gedrag 15 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Positive vibes! Dit zijn de sterke kanten van mensen met autisme

Mensen met autisme hebben toch meer moeite met sociaal gedrag, met het begrijpen van anderen en met het aanpassen aan plotselinge veranderingen? Dat klopt wel. Maar er zijn ook juist kwaliteiten en punten waar zij sterker in zijn. In dit artikel lees je wat die sterke kanten dan zijn.

Eerder schreven we al over wat autisme is. Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een iets andere manier. Dat brengt zwakke punten met zich mee, maar ook sterke kanten. Het is belangrijk om te onthouden dat dit voor iedereen anders is, net zoals voor mensen zonder autisme. Toch zijn er wel punten die over het algemeen voor de meeste mensen met autisme gelden.

Wat zijn die sterke kanten dan? We vroegen het aan Anke Scheeren, onderzoekster bij het Nederlands Autisme Register en aan jobcoach en loopbaancoach Marjolein van Mierlo van Vaaia Coaching.

Positieve kanten van autisme

Marjolein van Mierlo benadrukt nogmaals: “Iedereen met autisme is anders. Maar wel vind ik mensen met autisme betrouwbaar, punctueel.” Onderzoekster Anke vult haar aan: “Punctualiteit is echt belangrijk. Je moet goed op tijd zijn bij mensen met autisme.”

Ook over een andere kwaliteit zijn Anke en Marjolein het eens. “Iets wat ik ook vaak zie is nauwkeurigheid, en detailgerichtheid“, zegt Marjolein. Volgens Anke klopt dat: “Mensen met autisme kunnen goed details zien.” Een bijkomend voordeel daarvan is volgens Marjolein: “Iemand werkt bijvoorbeeld heel grondig, waardoor het werk ook vaak betrouwbaar is.”

Speciale interesses

“Mensen met autisme kunnen speciale interesses hebben”, vertelt onderzoekster Anke. Een speciale interesses is een bepaald onderwerp waar mensen met autisme ontzettend graag mee bezig zijn. Wat dat onderwerp is, is voor iedereen anders. Vrouwen houden zich bijvoorbeeld bezig met natuur of cultuur, terwijl mannen meer geïnteresseerd zijn in muziek of gamen. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer onderwerpen.

In de DSM-5, het handboek waarmee diagnoses gesteld voor allerlei psychische stoornissen waaronder autisme, wordt nog gesproken van ‘beperkte interesses’. Maar zo beperkend zijn deze interesses niet, in werkelijkheid zijn ze meestal een zegen. Uit onderzoek blijkt dat speciale interesses bijdragen aan een goed sociaal leven, goede vrijetijdsbesteding en een algemeen gevoel van geluk.

Heel vaak komt de carrière of het werk niet voor als speciale interesse, maar mensen met autisme zijn vaak sterk intrinsiek gemotiveerd om aan de slag te gaan met hun speciale interesse. Is dat dus wel hun werk, dan heb je zo een zeer gemotiveerde werknemer.

Out of the box

“Ik vind het anders denken van mensen met autisme juist heel mooi”, vertelt jobcoach Marjolein. “Het is volgens mij dan ook meer een mogelijkheid dan een stoornis. Mensen met autisme komen op een andere goede manier op een oplossing waar een ander misschien niet aan denkt.”

“Het is die creativiteit in denken die volgens mij erg van toegevoegde waarde is”, zegt Marjolein. “Out of the box denken, is waar het eigenlijk op neerkomt.”

Mensen met autisme verwerken informatie anders dan mensen zonder autisme. Zij denken anders, nemen dingen anders waar en begrijpen zaken op een andere manier. Vanuit dat perspectief is het bedenken van andere oplossingen waarschijnlijk niet verrassend, maar een mooie eigenschap blijft het wel.

Bijzondere beroemdheden

Grondig, detailgericht, gemotiveerd en creatief dus. Ben je na het lezen van al deze positieve kanten misschien nog steeds niet overtuigd van de kwaliteiten van mensen met autisme? Dat zou jammer zijn, want genoeg mensen laten die sterke eigenschappen zien. Iemand die autisme heeft is natuurlijk Greta Thunberg. Zij laat zien wat je kan bereiken, niet ondanks maar dankzij haar autisme.

Ook van onder andere Vincent van Gogh, Albert Einstein en Marilyn Monroe werd gedacht dat zij een autismespectrumstoornis hadden. Dat is nog eens een extra reden om je vast te houden aan waar je goed in bent en daar nog beter in te worden.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Bedrock

Juf Marjolein vult het rapport van leerling met autisme op een prachtige manier in

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.