Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 29 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

4x praktische tips voor succesvol co-ouderschap

De keuze voor co-ouderschap na een scheiding, kan kinderen de stabiliteit, het vertrouwen en de goede band met beide ouders geven die zo belangrijk is voor een stevige basis. Maar deze vorm van opvoeden is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geven wij je praktische tips voor een succesvol co-ouderschap.

Het gezamenlijk ouderschap na een scheiding gaat misschien gepaard met stress, verdriet en een hoop andere emoties. Toch kan deze omgangsregeling voor jullie de juiste manier zijn, met name wanneer de opvoeding tijdens de relatie ook al min of meer gelijk verdeeld was.

Praktische tips voor succesvol co-ouderschap

Het is de continuïteit van ‘het vertrouwde’ die ervoor zorgt dat kinderen zo min mogelijk last hebben van een scheiding.

1. Houd een kostenboekje bij

Geen zin in (nog meer) onhandige gesprekken met je ex over geldzaken? En wil je vermijden dat je je ex moet confronteren met de kosten van een schooluitje van twee maanden geleden? Houd dan samen in een overzichtelijk document bij welke kosten jullie maken. Zo kan ieder van jullie op elk moment de financiën inzien, en worden ongemakkelijke gesprekken (en daarmee de kans op extra spanning) vermeden.

2. Verdubbel de essentiële spullen

Het kan heel stressvol zijn om steeds bij te moeten houden waar de belangrijke spullen van de kinderen liggen: bij je ex-partner, of toch ergens in je eigen huis. Bovendien kan het voor spanning zorgen als de een er de ander steeds op moet wijzen ‘niets te vergeten’. Zorg ervoor dat je je hier niet druk om hoeft te maken en geef je kinderen een extra (goedkope?) pyjama, sportshirt en winterjas. Op deze manier kunnen jullie focussen op dingen die echt belangrijk zijn.

LEES OOK: Succesvol co-ouderschap: 10 belangrijke aandachtspunten

3. Wees flexibel

Het is nooit leuk als je (puberende) kinderen de zomerdagen liever in de tuin van hun moeder spenderen, terwijl het eigenlijk jouw week met de kinderen is. Of wanneer ze aangeven dat ze in de kerstvakantie liever bij hun vader zijn, in plaats van de afgesproken paar dagen bij jou. Maar als je het grote plaatje bekijkt, zie je dat je kinderen gelukkig worden als ze zelf kunnen bepalen wat ze doen. Als je je open en flexibel opstelt, zul je zien dat het misschien net zo vaak andersom is. Bovendien ben jij dan de eerste naar wie ze toekomen als ze ergens mee zitten.

4. Zie je ex als zakenpartner

Probeer je ex niet te zien als ex-geliefde, maar liever als een persoon met wie je een zakendeal gesloten hebt. Deze deal houdt in dat jullie allebei het beste willen voor de kinderen, en er samen voor zorgen dat de opvoeding optimaal is. Zodra je de ander los ziet van de problemen die jullie samen hadden, maar wel ziet als de vader of moeder van je kinderen, zal dit gezamenlijke doel gemakkelijker te bereiken zijn.

LEES OOK: Co-ouderschap: welk ritme is het beste voor de kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.