Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Ouders 28 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die hebt geleerd door de online lessen van je kind – voor eens en voor altijd

Het onderwijs van de kinderen vindt alweer een tijdje vanuit huis plaats. Lang leve het internet! De online lessen kunnen af en toe een flinke uitdaging zijn – voor kinderen, leraren, maar ook voor ouders. En we hebben er inmiddels al een aantal wijze levenslessen uit kunnen halen…

Nee hoor, niet alleen de kinderen steken er iets van op.

Dit zijn de lessen die je kan trekken uit het thuisonderwijs van je kind

1. Zorg ervoor dat je altijd aangekleed bent

De weektaken van je kinderen staan nog niet helemaal in je geheugen gegrift. Het blijft een beetje zoeken! De ochtenden kunnen hierdoor vrij hectisch verlopen. En op dit soort momenten komt het wel eens voor dat het fatsoeneren van jezelf er eventjes bij inschiet…

Er zijn vast genoeg ouders die de walk of shame inmiddels hebben meegemaakt: pontificaal in beeld in je minst charmante pyjama. Goedemorgen, meester!

2. Denk drie keer na over de dingen die je zegt

Nu de kinderen veel tijd doorbrengen in hun virtuele klaslokaal, moet je niet één, twee, maar drie keer nadenken over de dingen die je eruit flapt. Je bent namelijk niet gewend aan het feit dat de kans groot is dat er nog twintig paar andere oren meeluisteren…

En ja, nu het hele gezin continu op elkaars lip zit, is het af en toe even nodig om je stem een paar decibellen te verheffen. Sorry, luisteraars.

3. Leren en lol maken gaat vaak hand in hand

Heb je een kind dat bijna bovenop de tafel staat te dansen terwijl hij of zij de rekensommetjes of het dictee maakt? Maak je hier niet té druk om, want dit gebeurt ook bij veel andere thuisjuffen en -meesters.

Je hebt waarschijnlijk ook al gemerkt dat het totaal geen zin heeft om dit te verbieden. We zullen moeten leren én accepteren dat het onderwijs vaak samengaat met (een beetje) lol.

4. Plannen lopen wel eens in de soep

Een strakke planning aanhouden terwijl de kinderen online lessen krijgen, is bijna net zo lastig als een pasgeboren baby de hele nacht laten doorslapen. Het is vrijwel onmogelijk. En als het je wel lukt: chapeau!

Er komt negen van de tien keer wel iets tussen, zoals onverwachte (eh, vergeten) opdrachten of tranen met tuiten omdat je kind niet weet wat de uitkomst van 8 x 9 is. Het hoort allemaal bij deze nieuwe, soms nog onwennige, situatie. Probeer het op z’n beloop te laten gaan…

5. Leraren zijn ge-wel-dig

Ja, hier kunnen we niet omheen draaien! De leraren hebben wederom bewezen dat ze engelengeduld hebben. Het is niet niks: orde houden in een virtueel klaslokaal vol met stuiterende en tetterende leerlingen.

Het is voor veel kinderen verontrustend dat er continu van alles verandert (dan wel naar school, dan niet naar school), maar de leraren doen hun uiterste best om hun leerlingen evengoed dat veilige en vertrouwde gevoel te geven. Wat een toppers!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.