Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 7 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Dé tip om je kind te vermaken terwijl jij even kan (thuis)werken

Thuiswerken met kinderen blijven de meeste ouders lastig vinden en dat is begrijpelijk: je wilt niet steeds tegen je kind hoeven zeggen dat je aan het werk bent (maar moet echt even wat dingen afronden) en aan de andere kant voel je je misschien schuldig dat je thuis bent, maar geen tijd kan besteden aan je kindje.

Plan de tijd die je hebt voor je werk en voor je kind dan ook goed in. Sta bijvoorbeeld wat eerder op, werk ’s avonds nog even en wees productief tijdens middagdutjes van je kind. En volg de volgende tip eens op, eentje waarvan wij denken dat het je net een uurtje of twee extra kan geven om rustig te werken.

De tip voor thuiswerkers met kinderen

Eigenlijk is het heel simpel, maar het gaat het vooral om de uitvoering: creëer een afgebakende speelplek voor je kind, waar hij lekker z’n eigen gang kan gaan. Zorg ervoor dat de speelplek voldoet aan de volgende eisen:

  • De plek moet bij jou in de buurt zijn
  • Op deze plek moet te allen tijde veilig zijn
  • De plek moet netjes en georganiseerd zijn
  • Op deze plek mag je kind doen wat hij wil, dit plekje is van hem of haar

De regels voor de speelplek

Nee bestaat hier niet, je kindje mag doen wat hij wilt. Zelf ben je natuurlijk ook verantwoordelijk hiervoor, zet dan ook geen dingen neer die extreem veel geluid maken of dingen die stuk kunnen gaan. Zorg voor een paar kratjes of manden met geordend speelgoed. Leer je kind aan dat het iets mag kiezen om mee te spelen, maar dat dit opgeruimd moet worden voordat hij met iets anders gaat spelen. Hier kan je bij helpen, dit motiveert je kind om zich ook aan deze regel te houden.

Kies dingen uit waarvan je weet dat je kind er een tijdje rustig mee kan spelen: denk aan klei, kinetisch zand, dierenfiguurtjes, een auto- of treinbaan, knutselspullen, poppen etc. Zet eventueel een rustgevend muziekje op, maar laat de televisie uit. En ten slotte: wees positief en zeg zoveel mogelijk ‘ja’ tegen je kind. ‘Ja, je kan iets anders kiezen om mee te spelen’, ‘ja, ik help je even met opruimen’.

Eventueel meerdere plekken

Met meerdere kinderen kan het handig zijn om meerdere plekken in huis te hebben waar ze even hun gang kunnen gaan. Een ‘chill-plekje’ is bijvoorbeeld ook heel fijn. Leg daar wat zachte kussens en knuffels, wat boeken, geurstokjes met ontspannende geur zoals lavendel en bijvoorbeeld tekenspullen of boeken. Iets oudere kinderen vinden het misschien leuk om spelletjes met elkaar te doen.

Lees ook:

5 tips voor effectief thuiswerken met kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Greenchild Magazine

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.