Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 7 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Je puber loslaten: wat is het beste moment?

Kinderen loslaten hoort erbij als kinderen ouder worden. Hoe moeilijk dat ook is voor jou als ouder. Zeker als ze in de puberteit komen willen ze van alles alleen gaan doen. Wanneer is een goed moment om je puber los te laten en hoe kun je dat op een goede manier doen? Lees hieronder wat handige informatie over dit onderwerp.

Het loslaten van je puber betekent een stapje verder in de onafhankelijkheid van je kind. Jij als ouder bent dan minder nodig en dat is soms best moeilijk, want als moeder of vader wil je vaak je kind het liefst dichtbij je houden.

Puber loslaten: per kind bekijken

Het beste is het om per kind te bekijken wanneer je hem of haar kan loslaten. Veel hangt af van het karakter en het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind. Ook hangt het samen met invloeden van buitenaf. Met welke kinderen gaat jouw zoon of dochter om, is jouw kind makkelijk te beïnvloeden en in welke omgeving wonen jullie? Deze factoren kunnen allemaal meespelen bij het loslaten van je puber.

Wat kun jij als ouder doen?

Als moeder of vader zie je heel wat beren op de weg, maar als je wil dat je kind opgroeit als verstandige en zelfstandige volwassene, dan moet je hem of haar de kans geven om dingen alleen te doen. Bespreek de gevaren met je dochter of zoon en zeg daarbij ook vooral dat je vertrouwen hebt in je kind. Op die manier zorg je ervoor dat het niet onzeker wordt.

Per keer een afweging maken

Je hoeft als ouder niet in één keer alle riemen los te gooien. Veel beter is het om elke keer een afweging te maken of het kan of niet. Wil jouw kind bijvoorbeeld naar een feestje, maar moet het daarvoor alleen op de fiets? Zorg dan in ieder geval dat het met een groepje mee kan fietsen. Vertel ook dat je kind altijd kan bellen, mocht het eerder naar huis willen of toch alleen terug moeten fietsen. Een ander voorbeeld: wil je dochter naar een andere stad om te winkelen? Zoek dan samen uit hoe zij daar komt en laat haar tussendoor een keer appen of alles oké is.

Alleen thuisblijven: hoe oefenen?

Bij je puber loslaten hoort ook het alleen thuisblijven. Waar je eerder altijd met je kinderen naar buiten ging, is het vanaf een bepaalde leeftijd mogelijk om je kind voor een (korte) periode thuis te laten.

Enkele uren alleen thuisblijven

Ook dit is weer afhankelijk van je kind, maar een puber kun je doorgaans wel een paar uur alleen laten. Sterker nog: ze zullen het heerlijk vinden om het huis voor zichzelf te hebben. Wanneer je dit wil gaan oefenen, dan is het goed om bepaalde situaties te bespreken en ook afspraken te maken over wat wel en niet mag. En daarna? Oefenen maar!

Meerdere dagen alleen thuisblijven

Als je kind rond de vijftien of zestien is, dan kun je je kind vaak ook in de nacht alleen thuislaten. Boek niet gelijk een vakantie van twee weken. Probeer eerst eens of één nachtje goed gaat. Het belangrijkste is om alles goed te bespreken met je kind. Wat verwacht je van hem of haar? En wat spreken jullie af qua regels en communicatie? Zorg dat alles duidelijk is, voordat je vertrekt. Ook is het goed om iemand (buurvrouw, zus, broer, etc.) in te schakelen, zodat diegene een oogje in het zeil kan houden.

Dit is de reden dat je soms de namen van je kinderen door elkaar haalt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.