Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 28 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Mijn puberdochter plaatst sexy foto’s van zichzelf op social media. Wat kan ik doen? Mediacoach geeft advies

Opvoeden blijft een lastige kwestie, elke ouder heeft vragen hoe hij iets het beste aanpakt. Daarom stellen we elke week een vraag aan een expert. Deze week geeft mediacoach Marloes Jonker antwoord op de vraag: mijn puberdochter plaatst sexy foto’s van zichzelf op social media. Wat kan ik doen?

“Als moeder van een tienerdochter kan ik het me goed voorstellen dat ouders het lastig vinden als hun kind sexy foto’s van zichzelf op social media deelt”, vertelt Jonker. “Waarom doen jongeren dit en hoe ga je daar als ouder het beste mee om?

Anderen imiteren

Op social mediakanalen als TikTok, Instagram en Snapchat komt dagelijks van alles voorbij, van onschuldige kattenfilmpjes tot spannende challenges en ook veel sexy selfies.

Het is heel menselijk om anderen te imiteren, dus als beroemdheden en influencers zichzelf op een sexy manier neerzetten op social media en daarmee succes boeken, doen anderen hen na. Vooral jongeren zijn hier gevoelig voor, omdat het veiliger kan voelen om anderen te imiteren dan jezelf op je eigen manier te uiten.

Bovendien wordt door het gebruik van sociale media, waar alles draait om visuele content, meer waarde gehecht aan sexy en aantrekkelijk zijn. Daarnaast wordt in de tienertijd natuurlijk volop geëxperimenteerd en ontwikkelen kinderen hun identiteit.

In deze periode ontdekken ze ook hun seksualiteit, die ze door de komst van online media openlijker kunnen ontwikkelen. Niet gek dus dat veel tieners de drang hebben zichzelf op een seksueel aantrekkelijke manier op social media te presenteren.

Aandacht van anderen

De achterliggende motivatie waarom een tiener sexy selfies deelt, is belangrijk om te kunnen inschatten of het kwaad kan dat je kind dit doet. Natuurlijk draait het uiteindelijk om aandacht krijgen van anderen, maar wat zit daarachter?

Vraagt je kind aandacht met haar uiterlijk vanuit een gebrek aan zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld? Denkt ze dat ‘sexy zijn’ haar belangrijkste eigenschap is? Is ze uit op de goedkeuring van anderen en zet ze daarvoor haar lichaam in?

Indien je dochter een gezond gevoel van eigenwaarde heeft, dan is het niet zo’n punt dat ze weleens een sexy selfie post. Tieners willen graag aantrekkelijk en populair zijn, het posten van sexy selfies kan hen dit gevoel geven.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt overigens wel dat het plaatsen van sexy selfies op social media ervoor kan zorgen dat jongeren hun seksuele eigenschappen, bijvoorbeeld er sexy uitzien en wild en verleidelijk zijn, belangrijker gaan vinden dan wie zij zijn als persoon. Dat is natuurlijk een ongewenste ontwikkeling.

Aan stereotypen voldoen

Uit dat onderzoek blijkt ook dat sexy selfies sneller online worden gezet door tieners die al minder seksueel tevreden zijn met zichzelf, of door tieners die het gevoel hebben dat ze aan bepaalde stereotypen moeten voldoen, bijvoorbeeld dat een jongen heel stoer moet zijn en een meisje heel vrouwelijk. En hoe jonger een meisje is, hoe groter de kans dat ze een sexy selfie zal posten.

Wat kun je doen als je kind sexy foto’s van zichzelf post, je daar als ouder moeite mee hebt en denkt dat het dit om de verkeerde redenen doet? Laten we eerst beginnen met wat je als ouder vooral niet moet doen.

Je eerste reactie is misschien dat je boos wordt op je kind, of zelfs haar telefoon wilt afpakken. Ik zou dat niet doen, want dan creëer je ruzie of afstand. Veroordeel je kind dus niet, want dan keert het zich tegen je en dat is schadelijk voor de band die jullie hebben.

Openlijk commentaar

Geef als ouder geen openlijk commentaar op uiterlijke kenmerken van andere meisjes en vrouwen, bijvoorbeeld vrouwen in de media of in het straatbeeld. Complimenteer je eigen kind niet teveel vanwege het uiterlijk en leg al helemaal geen nadruk op ‘schoonheidsfoutjes’.

Je mag heus weleens een complimentje geven, maar deel dan net zo goed regelmatig complimentjes uit over bijvoorbeeld een goede karaktereigenschap, een mooie sportprestatie of een vervelend karweitje dat je kind ondanks frisse tegenzin toch heeft uitgevoerd.

Naast het stimuleren van het zelfvertrouwen van je dochter, is het belangrijk om te zorgen dat je thuis genoeg aandacht aan haar schenkt, naar haar luistert, haar mening respecteert en haar dingen toevertrouwt. Toon begrip voor de keuze om een sexy selfie te plaatsen en doe er alles aan om een goede band met je kind te houden.”

Wat als jij je kind niet vertrouwt met social media? Mediacoach geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.