Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Puber 3 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Puberstrijd met Judith (39): ‘Mijn dochter accepteert mijn nieuwe partner niet’

In de wekelijkse rubriek ‘De puberstrijd met…’ bespreken we een strijd tussen ouder en puber. Deze week vertelt Judith over haar strijd met haar dochter. “Ze accepteert mijn nieuwe partner niet.”

“Toen mijn man en ik gingen scheiden, was Anouk net 11 geworden. Eigenlijk ging het al jaren niet goed tussen ons.

Scheiding

Toen hij, na meerdere maanden van relatietherapie, toegaf dat er een ander was, heb ik er een punt achter gezet. Hij trok meteen bij haar in. In de jaren die volgden had ik geen behoefte aan een nieuwe liefde, ik vond het ingewikkeld. Het duurde ook jaren voordat ik weer een man vertrouwde. Daarnaast waren Anouk en ik dag in, dag uit samen. Het leek me lastig als daar ineens weer een derde persoon bij kwam. Een nieuwe partner? Daar was ik echt nog lang niet aan toe.

Daten

Het was in de zomer toen mijn vriendinnen zich zorgen begonnen te maken. Ik was nog zo jong, kreeg volgens hun genoeg aandacht van mannen, maar deed er niks mee. Ook merkten ze de misschien iets te nauwe band tussen mijn dochter en mij op. Het gesprek zette me aan het denken. Na wikken en wegen heb ik samen met mijn beste vriendin een account aangemaakt op een datingapp. Geheel tegen mijn verwachtingen in had ik al snel een aantal matches. Ik besloot mijn eerste date in te plannen.

Het bleek een succes. Na meerdere dates merkte ik dat ik weer echt openstond voor de liefde, het vertrouwen begon te groeien. Deze man was anders. Natuurlijk vertelde ik mijn dochter ook over het daten, ze was nu immers op een leeftijd dat ze dit ook kan begrijpen. Toch vond ik het nog spannend om ze aan elkaar voor te stellen, dit heb ik dan ook lang uitgesteld.

Mijn dochter was 13 jaar toen mijn nieuwe partner voor het eerst bij ons thuiskwam. En dat waar ik bang voor was, gebeurde. Ik merkte op dat ze hem al vanaf de eerste ontmoeting niet oké vond. Dat deed mij pijn. Na jarenlang ongelukkig en alleen te zijn geweest, had ik eindelijk weer wat vertrouwen in de liefde gekregen. Mocht ik dan niet voor mezelf kiezen? Ik begon te twijfelen, want het was immers ook mijn leven.

Vertrouwen

Vanaf die dag was hij vaker bij ons of ik bij hem. Anouk ging soms mee, maar uit haar hele lichaamstaal kon ik aflezen dat ze het er niet mee eens was. Wat het precies is, weet ik nog steeds niet, maar ik heb het gevoel dat het vooral te maken heeft met het stukje vertrouwen. Na de scheiding heeft ze haar vader nauwelijks nog gezien, haar vertrouwen in mannen was, net als bij mij, gewoon weg.

Inmiddels zijn mijn vriend en ik ruim twee jaar samen. Ondanks dat Anouk nog steeds heel erg duidelijk laat merken dat ze hem niet oké vindt, blijf ik bij hem. Ze wil niet langer mee naar zijn huis, behalve als er een speciale reden voor is. Daar heb ik mij bij neergelegd. Wanneer hij bij ons thuis is, ontwijkt ze hem. Tijdens het eten praat ze nauwelijks en verder vlucht ze het liefst naar haar kamer. Ik had gehoopt dat het minder zou worden, maar tot op heden blijft ze zich zo gedragen.

Ik kan mij voorstellen dat het voor Anouk ook wennen is; zo’n nieuwe man in ons gezin. Ze moet mij ineens delen met iemand anders en dat heeft ze jaren niet gedaan. Daarnaast is het ook nog eens niet haar echte vader en is ze door hem flink beschadigd. Op dit moment probeer ik regelmatig het gesprek met Anouk aan te gaan. Ik vind helemaal niet dat ze mijn nieuwe partner moet accepteren, maar ik hoop wel echt dat ze dit trauma gaat verwerken, zodat ze uiteindelijk zelf ook openstaat voor de liefde.

Opstandige puber in huis? Zo kun je met deze fase omgaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.