Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Ouders 15 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Waarom is het vaderschap zo leuk? J/M Ouders vroeg het aan vijf vaders

Vaderdag komt eraan, en dat betekent dat we alle vaders weer eens in het zonnetje mogen zetten. Nu blijven wij bij J/M Ouders natuurlijk niet achter en interviewen we met liefde een aantal vaders over hun kijk op het vaderschap. Wij willen namelijk weleens weten: waarom is het vaderschap zo leuk?

Waarom is het vaderschap zo leuk?

Het vaderschap gaat misschien niet altijd over rozen, maar deze momenten maken alles goed:

Trots op sportprestaties

Rens (40) is personal trainer en is vader van een dertienjarige dochter. Ruim tien jaar geleden zijn Rens en zijn ex uit elkaar gegaan, waardoor hij zijn dochter iedere woensdag, vrijdag en zaterdag ziet. Door zijn flexibele werktijden heeft hij gelukkig veel tijd om zijn kind te zien: “Ze gaat ook vaak mee naar een sportles en dan ben ik zo onwijs trots als ik zie hoe goed zij het doet. Voor haar leeftijd is ze enorm sterk, en wanneer we kickboksen is iedereen onder de indruk. Man, je moet me zien. Trotser kun je mij niet maken. Ik vind het zo leuk dat wij samen die passie delen.”

Het herbeleven van mijn eigen jeugd

Remco (45) is cameraman en vader van twee zonen. De jongste zoon is precies zijn moeder, terwijl de oudste zoon heel veel op Remco lijkt: “Ik herken mezelf in hem. Soms is dat een tikkeltje confronterend, maar het is ook leerzaam en verfrissend. Ik ben mijn hele jeugd opnieuw aan het beleven, fantastisch vind ik dat. Soms kan het (net als bij je soulmate) zijn dat ze precies aan dezelfde dingen denken of de woorden uit je mond halen. Heel bizar.”

De onvoorwaardelijke liefde

Ton (46) is makelaar en houdt er een druk leven op na. Naast zijn carrière heeft hij veel vrienden en staat vijf keer per week in de sportschool. Toch is niets zo belangrijk voor hem als zijn kinderen: “Ik had geen idee dat ik zoveel liefde kon voelen, en geloof mij: ik ben vaak verliefd geweest. Ik ben met veel vrouwen geweest en ben een hopeloze romanticus. Toch gaf niets zoveel liefde als het hebben van een kind. Het vaderschap heeft me geleerd wat liefde is; écht liefde.”

Jong blijven

Wanneer we engineer Gerrit (55) vragen wat hij het mooiste vindt aan het vaderschap hoeft hij niet lang na te denken: “Door mijn kinderen blijf ik zelf jong. Zo sta ik in het weekend nog vaak een potje te honkballen met mijn oudste zoon, en dans ik net zo graag mee in de TikTok-video’s van mijn dochter. Ook ben ik ervan overtuigd dat mijn kinderen mij leren hoe ik me moet kleden (en vooral hoe ik me niet moet kleden). Ik droeg laatst een overhemd met gekleurde print; daar waren mijn kinderen het snel over eens.”

Een beter mens

Jeroen (44) is retail manager en heeft zijn leven goed op orde. Toch kan hij zich nog goed herinneren hoe zijn leven er vóór het vaderschap uitzag: “Ik ging vaak op stap, dronk bijna iedere avond alcohol en was niet vies van een beetje wiet hier en daar. Sinds het vaderschap is dat verleden tijd. Ik wil het goede voorbeeld geven, en hoe kan ik mezelf in de spiegel aankijken als ik mijn kinderen straf voor iets wat ik zélf doe?”

8x dit zijn de leukste cadeaus voor Vaderdag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.