Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 8 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Dit kost reizen met het ov met kinderen (en dit heb je ervoor nodig)

Een dagje uit met kinderen met het openbaar vervoer (ov), hoeft niet veel te kosten. Als je het maar goed aanpakt. Er zijn namelijk allemaal handigheidjes waarmee kinderen met veel korting met het ov kunnen reizen of zelfs helemaal gratis. Die handigheidjes moet je alleen wel even kennen, anders kost reizen met het ov met kinderen je alsnog veel geld.

Kinderen onder de vier jaar reizen gratis met je mee, of je nu de trein, tram of bus pakt. Een OV-chipkaart of ander kaartje is ook niet nodig. Heb je oudere kinderen? Dan gelden andere regels.

Kinderen reizen gratis met de trein

Kinderen van vier tot en met elf jaar mogen gratis met de trein reizen. Hiervoor heeft je kind wel een persoonlijke OV-chipkaart nodig die online aan kunt vragen. Deze kost eenmalig zeven euro vijftig. Op de persoonlijke OV-chipkaart zet je, via NS, een Kids Vrij Abonnement (gratis). Nu kan je kind gratis reizen met de trein. Er moet wel altijd een begeleider mee met kinderen tot twaalf jaar. Reis je zelf, als begeleider, in de eerste klas? Dan mag je kind daar ook gratis zitten. Je mag als begeleider maximaal drie kinderen met een persoonlijke OV-chipkaart meenemen.

Reizen met het ov met kinderen: de bus, tram of metro

Met die persoonlijk OV-chipkaart krijg je kind in de bus, tram of metro automatisch 34 procent korting op elke reis. Dat betekent dat reizen met het ov met kinderen met de tram in Amsterdam 0.71 cent kost, wat neerkomt op 0.129 cent per kilometer. Een dagkaart kost vier euro en vijftig cent voor kinderen, daarmee kun je vervolgens 24 uur reizen. Dit loopt wel snel op, want met drie kinderen betaal je dus al dertien euro vijftig. Reis je zelden met de Amsterdamse tram, dan kun je hiervoor kiezen. Pakken jullie vaker de tram en reizen jullie ook met de trein, dan is een OV-chipkaart het voordeligst.

Gratis reizen in regio Rotterdam met kids

In regio Rotterdam reizen kinderen helemaal gratis met bussen, trams en metro’s van de RET. Hiervoor vraag je het abonnement ‘gratis OV’ aan via de website. Reizen met het ov met kinderen is voor kids van vier tot en met elf jaar ook in Brabant helemaal gratis. Per betalende reiziger van twaalf jaar en ouder, mogen twee kinderen gratis meereizen. Een vervoersbewijs is hiervoor niet nodig.

Reizen met het ov in regio Utrecht met kinderen

In de provincie Utrecht mogen kinderen tot twaalf jaar ook gratis meereizen met een betalende volwassene. Een vervoersbewijs is hier ook niet nodig. In Den Haag mogen kinderen voor een euro de hele dag reizen met de tram en bus. Reis je met het ov met kinderen in Groningen of Drenthe, dan mag je per betalende volwassene drie kinderen in de leeftijd van vier tot en met elf jaar gratis meenemen.

Gratis reizen met de bus met kinderen

Bij sommige busvervoerders, zoals Connexxion, Transdev en R-net in bepaalde regio’s reizen kinderen gratis met de Kids Dagkaart. Dit kaartje kun je aanvragen bij de buschauffeur. Hiervoor moet je kind wel samen met jou of een andere begeleider reizen. In andere regio’s kan het zijn dat je moet betalen voor het kaartje, vaak is dit slechts een euro. Vervoerder RET biedt ook nog gratis reizen voor kinderen van vier tot elf jaar in de bus op woensdagmiddag en zondag, onder begeleiding van ouders, opa of oma of iemand anders.

Per regio en zelfs per plaats kunnen de kosten voor reizen met het ov met kinderen verschillen. Check daarom voor jullie reis altijd de voorwaarden en tarieven van de vervoerder waarmee jullie gaan reizen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Goede, voordelige reis!

Reizen met kinderen na je scheiding: dit moet je regelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.