Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 13 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze manier van spelen is goed voor de ontwikkeling van een kind

Kinderen spelen op verschillende manieren: de één speelt lief en voorzichtig, de ander wild en hardhandig. Over de beste manier van spelen voor een kind zijn de meningen van ouders verdeeld. Wat is de beste manier van spelen voor een kind?

De ene ouder kijkt al verschrikt op als hij of zij alleen wat gestommel uit de tuin hoort, de ander valt het niet eens meer op als zijn of haar kind driedubbele salto’s op de trampoline maakt. Het speelt natuurlijk ook mee wat je als ouder gewend bent en wat voor kind je hebt.

Risicovol spelen

Is het dan beter om je kind te leren voorzichtig te zijn tijdens het spelen of juist lekker wild te zijn? Volgens Zeina Bassa-Dafesh, consultant bij VeiligheidNL, is het belangrijk dat kinderen risicovol spelen. “Laat je kind lekker stoeien, hoog klimmen, hard rennen en flink botsen. Ze leren hierdoor risico’s beter inschatten, daarnaast wordt een kind zelfbewuster, onafhankelijker en gezonder, zowel mentaal als fysiek.”

In de afgelopen jaren zijn er volgens Bassa-Dafesh verschillende ontwikkelingen geweest die risicovol spelen belemmerden. Eén daarvan is de ontwikkeling van ‘intensief ouderschap’, ook wel helikopterouders genoemd. “Ouders zijn alert bij het oplossen van problemen en teleurstelling van hun kinderen. Dit doen ze om hun kind tot volle potentie te brengen. Zo laten ouders ook hun kinderen zoveel mogelijk aan georganiseerde activiteiten en sporten meedoen, waardoor er minder tijd over is voor vrij spelen. Daarnaast is de heersende gedachte dat je kinderen moet beschermen tegen risico’s.”

Door fouten leren

Het klopt natuurlijk dat bij risicovol spelen weleens een bult of schaafwond ontstaat, maar dat is helemaal niet erg. Sterker nog, dat is volgens Bassa-Dafesh juist positief voor kinderen. Een kind leert namelijk door zijn eigen fouten en neemt dit mee naar een volgende ervaring en bedenkt nieuwe oplossingen.

“Het kind leert elke keer weer bewust te kiezen of hij een bepaald risico wel of niet moet nemen. Het kan zijn dat het kind beseft dat hij die ene uitdaging (nog) niet moet aangaan, omdat hij dat nog niet kan. Of hij beseft zich juist dat de omstandigheden er niet naar zijn (want hij is alleen, het is glad, enzovoort). Zo wordt de kans op verwondingen kleiner, zowel nu als in de toekomst.”

Goede voorbeeld geven

Daarnaast is het ook belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven: fouten maken mag, dat doet iedereen. Het hoort bij het leven, ook ouderen maken nog steeds fouten. Dat is niet erg, vaak leer je ervan en kun je het toepassen in een andere, volgende situatie.

5x tips om je kind te stimuleren om alleen en zelfstandig te spelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.