Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 8 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Ruzie tijdens een potje Monopoly? Dat heeft ook positieve kanten

Vliegt er bij jou regelmatig een bordspel door de kamer? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 81 procent van de Nederlandse gezinnen weleens ruzie heeft tijdens een spelletje Monopoly.

“Geen acht! Geen acht! Geen acht!” Een kus op de dubbelstenen, ze rollen uit je hand… en natuurlijk, je gooit acht. Je pion landt recht op de Kalverstraat, waar al je zuurverdiende Monopoly-geld in rook opgaat aan een hotelovernachting. Als volwassene kun je er vast om lachen, maar bij kinderen komt zo’n gebeurtenis soms binnen als een mokerslag. Dit soort spelmomenten leidt bij een groot deel van de Nederlandse gezinnen tot ruzie.

Ruzie tijdens Monopoly

Dat blijkt ook uit het onderzoek van Monopoly. Zo geeft 81 procent van de Nederlandse ouders aan dat ze wel eens ruzie zien ontstaan, waarbij een kwart dat zelfs vaak of altijd meemaakt. Op zich geen pretje, maar volgens pedagoge Krista Okma halen kinderen daar gelukkig ook goede dingen uit: ze kunnen door ruzies juist leren om gevoelens te uiten, grenzen aan te geven en naar oplossingen te zoeken.

Wat kinderen leren van ruziemaken

Uit het onderzoek blijkt ook dat het bordspel bij de meeste gezinnen (66 procent) erg competitief wordt gespeeld. Waardoor er soms zelfs wel eens letterlijk een bord door de kamer vliegt. Als er frustraties ontstaan, kan de sfeer snel omslaan. Dat kan bij sommige kinderen zo’n impact hebben, dat er dagenlang een donkere wolk bij hen blijft hangen. Meer dan een kwart zegt daarom dat er na het spel gesproken moet worden over wat er is gebeurd. Dit laatste is soms best lastig, zegt Okma, maar wel een goed voorbeeld van een groeikans. Ruziemaken, discussies voeren en ook het praten erna zijn volgens haar juist stimulerende, leerzame ervaringen.

“Voor jonge kinderen zijn spellen als Monopoly een zeer serieuze zaak. Daardoor laten ze zich snel meeslepen door wat er tijdens het spel gebeurt”, zegt Okma. “Als hierdoor ruzie ontstaat, is het belangrijk dat ouders meehelpen waar nodig in de discussie, maar het conflict niet direct in de kiem smoren. Ruziemaken leert een kind bijvoorbeeld om negatieve gevoelens te uiten, grenzen aan te geven, voor zichzelf op te komen en zich in een ander te verplaatsen. Ook kan ruzie een mooie aanleiding zijn om naderhand met een kind verder te spreken over competitie en het belang van winnen. Daarmee kan je je kind helpen om gebeurtenissen in een spelletje te relativeren, zodat ze hun emoties beter kunnen beheersen.”

Positief afsluiten

Ondanks de positieve effecten die ruziemaken op kinderen kan hebben, blijft het natuurlijk fijn om de sfeer er zo veel mogelijk in te houden tijdens een potje Monopoly. Daarom is het volgens Okma ook erg belangrijk om kinderen tijdens het spel te stimuleren als ze plezier hebben. “Leg de nadruk bijvoorbeeld niet op winnen, maar laat zien dat je waardeert hoe fijn ze spelen. Geef complimenten als ze enthousiast hun pion verplaatsen of gedreven onderhandelen. Leg ook samen duidelijke spelregels voor iedereen vast: Je kind voelt zich dan ook serieus genomen als onderdeel van het gezin, wat zelfvertrouwen opwekt.”

Mocht er toch ruzie de kop op steken, dan is het volgens Okma slim om direct het gedrag te benoemen en kinderen een lesje te geven van hoe je het hoofd koel houdt. “Maar”, zegt Okma, “Gaat het er echt te wild aan toe, dan kan je je kind het beste even laten afkoelen. Daarna kan je verder spelen en je kind een complimentje geven zodra het weer goed gaat. Op een later moment kan je alsnog een dieper gesprek aangaan. Zorg ervoor dat je de dag in elk geval als gezin op een positieve manier afsluit, bijvoorbeeld door samen iets lekkers te eten of iets leuks te doen.”

De makers van Monopoly willen de gevoelens die het spel losmaakt en de positieve lessen die kinderen daaruit leren vieren. Vandaar dat Monopoly een ode brengt aan de kleine driftkopjes van Nederland en Vlaanderen. Door middel van een fotoreportage zetten ze de emoties van kinderen in de klassieke Monopoly-straten in de spotlights. Hieronder zie je de beelden.

Kan jouw kind niet tegen z’n verlies? Dit kun je ertegen doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.