Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Opvoeden 9 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Saaie routines? 7 redenen waarom ze juist zo belangrijk zijn voor je kind

Sommige mensen zijn van mening dat routines maar saai zijn. Dat kan best zo zijn, maar saai kan soms juist goed zijn! Zeker voor kinderen.

Zonder routine en structuur, kan het leven behoorlijk chaotisch zijn. Vooral kinderen, maar ook volwassenen, gedijen over het algemeen beter in een omgeving die voorspelbaar en geordend is.  Volgens verschillende kinderartsen geven routines kinderen een gevoel van zekerheid en leert het hen zelfdiscipline.

Waarom routines belangrijk zijn voor kinderen

Voor kinderen is alles in de eerste jaren nieuw. Grote veranderingen zijn heftig, maar ook kleine veranderingen, zoals de introductie van een nieuwe soort groente kan leiden tot zenuwen. Kinderen kunnen beter omgaan met veranderingen als deze plaatsvinden in een bekendere routine.

Door grote veranderingen die kinderen niet aan zien komen, of door een standaard manier van werken te breken, voelen ze zich sneller angstig en vinden ze het moeilijker om zich aan te passen. Daarnaast geven routines een kind vertrouwen in zichzelf en in de omgeving.

Nog meer overtuiging nodig om wat meer routine aan te brengen in het leven van jezelf en van je kind?

  1. Je zal minder last hebben van ruzies en meningsverschillen met je kind, omdat jij niet zegt wat het moet doen, maar de routine dit al voor hen uittekent.
  2. Kinderen werken over het algemeen makkelijker mee als ze van tevoren weten wat ze moeten doen.
  3. Door routines zullen kinderen sneller zelf de controle en verantwoordelijkheid nemen over hun eigen taken en klusjes.
  4. Kinderen zullen door sneller vooruitkijken naar leuke dingen, omdat ze weten wat ze kunnen verwachten
  5. Door routine wordt je dag efficiënter en worden deadlines, zoals aankleden, naar school en naar bed gaan makkelijker en sneller
  6. Regels kan je makkelijker in stand houden. Hierdoor hoef je minder vaak in te geven of je regels om te buigen.
  7. De mogelijkheid om als ouder stiekem vaker intieme momentjes met je kind inbouwen wordt groter, zoals voorleestijd, een middagknuffel, of andere een-op-een momenten. En dat is misschien wel de belangrijkste reden!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.