Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 17 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Sam (39): ‘Mijn kind is bang om te poepen’ 

Sam (39) en zijn partner zijn er achter gekomen dat hun kind bang is om naar het toilet te gaan. Daardoor houdt hij zijn ontlasting vaak op en krijgt vervolgens last van mijn buik. 

“Als baby had onze zoon nergens last van. In de eerste paar jaar hebben we miljoenen luiers verschoond. Daarbij heeft hij nooit last gehad van zijn darmen en leek over het algemeen heel vrolijk. Niets leek er op dat er problemen zouden ontstaan. Inmiddels is onze zoon vijf jaar en lijkt een angst te hebben ontwikkeld om naar het toilet te gaan. 

Het probleem is ontstaan tijdens een vakantie

Vorige zomer zijn we met de hele familie op vakantie gegaan. Samen met mijn ouders en broer zijn we naar Italië gereden en hebben de hele zomer op een camping bij het Gardameer gestaan. Hier heeft mijn zoon voedselvergiftiging opgelopen en heeft veel diarree gekregen. Hij heeft een paar dagen met ontzettend veel buikpijn op het toilet gezeten. 

Deze voedselvergiftiging was heel vervelend, maar niet ernstig. Na een paar dagen was hij er weer bovenop en leek weer helemaal de oude. Toch kreeg het verhaal een staartje. Eenmaal thuis bleef onze zoon last hebben van zijn buik. Soms had hij constipatie, terwijl hij de andere keer met pijn op de bank lag. 

Eenmaal thuis zijn we naar de dokter gegaan en is zijn ontlasting onderzocht. De huisarts kon niets geks ontdekken, maar hij verwees ons door naar de kinderpsycholoog. Hij vertelde namelijk dat kinderen soms een angst kunnen ontwikkelen om naar de wc te gaan en daardoor onbewust hun ontlasting ophouden. Daardoor ontstaan constipatie wat vervolgens krampjes kan veroorzaken. 

We wachten op een behandeling bij de psycholoog

We staan inmiddels op de wachtlijst en hopen snel aan de slag te kunnen met de psycholoog. Dusver proberen we er zelf alles aan te doen om de angst weg te nemen. We vermoeden namelijk dat onze zoon negatieve associaties heeft gekregen tijdens de vakantie in Italië. Hierdoor durft hij nu niet meer naar de wc te gaan en is dus letterlijk te bang om te poepen.

Deze angst is niet alleen heel vervelend voor onze zoon, maar drukt inmiddels een grote stempel op de rest van het gezin. Er hangt al maanden en gespannen sfeer in huis en er zijn vaak ruzies over het naar de wc gaan. Daardoor zijn mijn vrouw en ik gespannen en lijkt ons huwelijk onder druk te staan.”

Wat als je kind plotseling niet meer op de wc wil poepen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.