Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 4 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Samenwonen met je ex: woningsituatie zeer zorgelijk voor gescheiden ouders

Wanneer je gaat scheiden heb je besloten dat je niet meer samen door het leven wil gaan. Toch zijn er veel ouders die noodgedwongen samenwonen met hun ex. De huidige situatie op de woningmarkt is namelijk rampzalig voor hen na een scheiding, en een anders huis vinden is daardoor niet gemakkelijk.

Nog een jaar lang samenwonen met je ex nadat de scheiding is uitgesproken. Het is voor de helft van de stellen die gaan scheiden de realiteit, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) in samenwerking met journalistiek platform Pointer (KRO-NCRV).

Samenwonen met je ex

We weten allemaal waarschijnlijk hoe het ervoor staat op de woningmarkt. De prijzen zijn hoog en er is dus een groot tekort aan betaalbare woningen. Dat de situatie tot zorgen leidt blijkt ook uit het onderzoek. 79 procent van de respondenten vindt de situatie rondom de woningproblematiek na een scheiding namelijk zorgelijk tot zeer zorgelijk. En ruim 90 procent ziet dat de woningproblematiek de laatste vijf jaar, vooral sinds corona, is toegenomen.

“Het tekort aan woningen zorgt voor een enorme prijsstijging; nog nooit was deze zo hoog als het afgelopen jaar”, zegt Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS: “Veel mensen hebben moeite om een (betaalbare) woning te vinden in deze overspannen woningmarkt. Voor ouders die net gescheiden zijn, is de situatie nog nijpender. De financiële situatie is veranderd en een woning huren of kopen blijkt vaak te duur. Na een scheiding volgt een emotionele periode waarin je tijd nodig hebt om te herstellen en je te herpakken, dat wordt haast onmogelijk wanneer je nog onder één dak woont met je ex.”

Vakantiewoning

Wanneer het niet lukt om een andere woning te vinden wijken veel gescheiden ouders uit naar andere mogelijkheden. Zo trekken ze bijvoorbeeld in bij familie of vrienden. Maar ook vakantiewoningen zijn een populaire oplossing. Meer dan de helft verblijft tijdelijk op een camping of in een vakantiehuisje. Toch kiest het grootste gedeelte van de gescheiden stellen, namelijk 70 procent, ervoor om noodgedwongen langer dan een half jaar in hetzelfde huis wonen.

Ook birdnesting wordt door de situatie op de woningmarkt populairder. Steeds meer gescheiden stellen wisselt de zorg voor de kinderen af door om beurten in de echtelijke woning te verblijven.

Urgentieverklaring

Ook een urgentieverklaring, die gemeenten kunnen afgeven om iemand voorrang te geven op een sociale huurwoning, bieden in veel gevallen geen oplossing. 42 procent van de ondervraagden geeft namelijk aan dat gemeenten zich hier niet of nauwelijks aan houden.

Gescheiden: hoe snel samenwonen met nieuwe relatie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.