Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 6 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Samuel (46) ontdekt privé-account van zijn dochters: ‘De foto’s shockeerden me’

Het is soms behoorlijk moeilijk om te weten wat er speelt in het leven van je kinderen. Enerzijds wil je hen het vertrouwen en de vrijheid geven om eigen keuzes te maken. Anderzijds wil je controle hebben over wat ze uitspoken. Samuel (46) dacht dat hij controle hield, maar dat bleek toch nét even anders te lopen. Hij ontdekte het Instagram-account van zijn dochters, en de comments onder die foto’s waren volgens hem “gewoon walgelijk.”

“Iedereen die ons gezin kent , weet hoe close wij zijn. Mijn vrouw, twee dochters en ik hebben een hechte band. Ook al zijn mijn dochters soms behoorlijk aan het puberen, toch zorgen mijn vrouw en ik voor open communicatie en sluiten geregeld compromissen.

Compromissen sluiten leek de beste oplossing

‘Wij willen niet meer mee op vakantie’, was bijvoorbeeld de mededeling afgelopen zomer. Ze wilden liever met vrienden op reis. Uiteindelijk zijn we met z’n zessen het vliegtuig ingestapt. Mijn vrouw en ik, en beide dochters met een vriendin.

Die compromissen sluiten we ook over hun social media. Mijn dochters vinden het ‘té cringy en awkward’ wanneer ik een comment plaats onder hun foto’s op Instagram. Het liefst blokkeren ze mijn account zodat ik geen toegang meer heb tot hun content, maar dat wil ik natuurlijk niet. Het compromis? Ik plaats geen comments meer. Zij blokkeren me niet meer.

Dit leek een goede afspraak, met de nadruk op leek. In werkelijkheid verliep het namelijk heel anders. De accounts die ik volgde waren heel braaf. Een vakantie fotootje hier en daar. Af en toe een filmpje op het schoolplein, niets raars. Tot ik een keertje op mijn telefoon aan het scrollen was, toen ik een ‘voorgesteld bericht’ kreeg. Instagram laat regelmatig accounts zien die je interessant kan vinden omdat het bijvoorbeeld gemeenschappelijke vrienden betreft.

Mijn instinct zei dat het de mijne waren

Normaal besteed ik niet zoveel aandacht aan deze ‘voorgestelde berichten’, maar dit account trok mijn aandacht. ‘Scorpio Sisters ♏️’ was de naam van het account. De profielfoto loog er niet om. Twee jongen meiden in zwarte lingerie. Hun gezicht bedekt met maskers. Mijn instinct zei dat het de mijne waren.

Beide dochters hebben namelijk sterrenbeeld Schorpioen en ook hun postuur en haren kwamen overeen. Ik had het account nog maar net geopend of het was overduidelijk. Dit waren mijn dochters. Foto’s van hun billen in een string. In korte leren rokjes in uitdagende poses. In een niets verhullende bh. Schaars gekleed met een sigaret in hun hand. Duizenden volgers, likes en comments. Captions als ‘Hotter than you ex, better than your next’ of ‘Braless is flawless’. Gewoon walgelijk, de foto’s shockeerden me. Mijn meiden zijn immers 16 en 17 en dus minderjarig.

Natuurlijk hebben mijn vrouw en ik hen meteen geconfronteerd. Het account is inmiddels verwijderd en mijn partner en ik hebben een passende straf bedacht. Maar heel eerlijk… Ik zie de kans groot dat ze een manier bedenken om weer een account op te zetten en opnieuw dit soort foto’s te plaatsen op Instagram. Dat is namelijk zo tricky aan het internet. Ik kan ze opvoeden wat ik wil; het internet kent geen controle.”

‘Een verstandige ouder zou zijn kind social media ontnemen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.