Externe Bijdrage
Externe Bijdrage Partner 15 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Uitgekocht na je scheiding? Zo ga je verstandig om met je geld

Gaan jij en je partner uit elkaar? Jouw scheiding heeft onherroepelijk effect op je inkomen en je maandelijkse budget. Hoe goed je de scheiding ook regelt, daar waar je voorheen met z’n tweeën de zorg droeg voor de financiën, sta je er nu alleen voor. Dit vraagt om een verstandige aanpak, een duidelijk overzicht en vooral: een hand op de knip.

Nadenken over de financiële gevolgen van je scheiding is bij de meeste stellen een belangrijke eerste stap in het uit elkaar gaan. Kan je jouw gezin van jouw salaris onderhouden, is er sprake van alimentatie die je moet betalen of ontvangt, ben je in staat om een nieuwe woning te bekostigen en blijft er nog iets over voor extra’s zoals vakantie of een dagje uit? 

Scheiding

Veel stellen vragen zich af of ze zich een scheiding wel kunnen permitteren. Om je hier mee op weg te helpen, heeft het Nibud een rekentool beschikbaar gesteld; het Geldplan Scheiden. Dit plan geeft je overzicht in de aankomende veranderingen en voorziet je, op basis van je persoonlijke situatie, van een actieplan met concrete stappen.

Lees ook: 5 afspraken die je moet vastleggen in een ouderschapsplan

Is 60 procent voldoende?

Bij een scheiding kan er sprake zijn van kinder- of partneralimentatie. Bij het berekenen van de kinderalimentatie wordt rekening gehouden met de hoogte van het inkomen van beide ouders, de zorgverdeling, de draagkracht en eventuele andere financiële verplichtingen. Bij partneralimentatie wordt rekening gehouden met de behoefte aan alimentatie van de gerechtigde en draagkracht van de plichtige.

Het uitgangspunt van de berekening is 60 procent van het gezinsinkomen tijdens het huwelijk, dit is uiteraard inclusief het maandelijks inkomen van de alimentatiegerechtigde. Deze 60 procent vraagt in de praktijk om een flinke aanpassing in de uitgaven.

Verhuizen of blijven?

Blijft bij jouw scheiding een van jullie beiden in het gezamenlijk huis wonen? Dan dient diegene de andere partner uit te kopen voor zijn of haar deel van de woning. Als je degene bent die blijft, betekent dit dat je een nieuwe hypotheekvorm zal moeten zoeken. Je moet je maximale hypotheek berekenen. Je bent tenslotte ineens zelf verantwoordelijk voor de totale maandlasten. Ben je degene die gaat?

Dan word je uitgekocht door je ex-partner. Je moet dan op zoek naar een nieuwe woning, hier zal je je uitkoopsom voor nodig hebben. Ook wordt hier een flinke dosis geduld van je gevraagd, want een nieuwe woning is zo eenvoudig nog niet. Ga je direct voor een nieuw huis of ben je ook tevreden met een tussenoplossing? Bepaal dit voor jezelf en houd je aan je budget.

Lees ook: De woningnood is funest voor mensen die willen gaan scheiden

Je schaapjes op het droge

Of er voldoende financiële ruimte over blijft voor de extraatjes, zal moeten blijken. Als je een nieuwe woning hebt gevonden en ingericht, is het wijs om een aantal maanden goed de hand op de knip te houden. Je krijgt dan inzicht in je nieuwe uitgavenpatroon en gaat leren hoe anders dit is dan voorheen.

Blijft er geld over? Dan is er alle ruimte voor leuke uitjes en ontspannen vakanties. Zorg eerst dat je je schaapjes op het droge hebt, dan geniet je later met een zeker gevoel van de extraatjes met je gezin.

Dit is het gemiddelde spaartegoed van Nederlandse huishoudens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.