Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Scheren en ontharen

Bij meisjes begint de puberteit op de leeftijd van 10 à 11 jaar en daarmee begint ook de ontwikkeling van de borsten en het schaam-, oksel- en beenhaar. Bij jongens begint de puberteit gemiddeld op de leeftijd van 11 à 12 jaar en dan begint ook de ontwikkeling van de uitwendige geslachtsorganen en schaam- en okselbeharing. Ze krijgen dan vaak haar op de armen, borst, handen en voeten.

Hoe hard groeit haar?

Baardharen van mannen en jongens groeien tussen twaalf tot veertien centimeter per jaar. Beenharen van vrouwen en meisjes groeien een halve centimeter per maand en zijn half zo dik als mannelijke baardharen. Een mannenbaard heeft net zo veel haar als een vrouw op beide benen en onderarmen samen heeft.

Overbeharing kan veroorzaakt worden door een grote hoeveelheid testosteron in het lichaam.
Er zijn twee soorten overbeharing:
Bij hypertrichose groeit veel haar op plaatsen waar van nature haargroei aanwezig is, zoals gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen, onderbenen en romp. Hypertrichose komt zowel bij jongens als bij meisjes voor en ontstaat in de puberteit.
Bij hirsutisme is sprake van toenemende haargroei bij vrouwen op plaatsen waar vooral mannen duidelijk zichtbare haren hebben, zoals groei van snor- en baardharen, borsthaar en haargroei op de onderbuik. Ook de armen en benen zijn behaarder dan ‘normaal’.

Wat doe je eraan?

De meest populaire ontharingsmethode is het scheermes. In tegenstelling tot wat gedacht wordt, komen haren na scheren niet donkerder of dikker terug.
Epileren of harsen kan pijnlijk zijn maar verwijdert haartjes langduriger. Ontharingscrème is pijnloos, maar dat stinkt weer. Tenslotte is blonderen ook een mogelijkheid.

Tips

  • Scheren: gebruik een schoon en scherp mesje
  • Scheer nooit over een pukkel heen
  • Scheer met de haargroeirichting mee
  • Ontharingscrème: test het eerst op een klein stukje huid om zeker te weten niet allergisch te zijn
  • Dit geldt ook voor bleken
  • Epileren: een apparaat met ijs-opzetstukje verzacht de pijn
  • Harsen: ga voor de eerste keer naar een schoonheidsspecialiste. De strips beschadigen de huid, dus hoe minder strips, hoe beter
  • Ingegroeide haren: spoel de huid na het scheren af met koel water om verstoppingen te voorkomen en de poriën te sluiten
Reageer op artikel:
Scheren en ontharen
Sluiten