Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vakantie 20 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Schoolvakanties lastig als werkende ouder? ‘Wij richten ons leven in alsof we een kind hebben’

Het is voorjaarsvakantie voor veel kinderen in Nederland. De meeste kinderen vinden het heerlijk, maar voor werkende ouders kunnen de schoolvakanties best lastig zijn in verband met hun werk. Wij waren benieuwd hoe ouders dit ervaren.

Daarom vroegen wij om de mening van onze lezers.

Combinatie ouderschap en werk

Kerst en oud en nieuw is voor je gevoel nog maar net voorbij en dan is het opeens alweer voorjaarsvakantie. Het is een cliché, maar wat gaat de tijd toch snel. Het is voor de kinderen heerlijk om een weekje vrij te zijn, maar als je als ouder werkt, kan het best lastig zijn om alle schoolvakanties goed te regelen en het ouderschap en je werk goed te combineren.

Het ligt er daarnaast ook aan wat voor werk je als ouder doet, hoe flexibel het werk is en wat je partner voor werk doet. De één kan makkelijker thuiswerken dan de ander, en de één heeft meer vrije dagen dan de ander. Het kan dus elke schoolvakantie opnieuw weer een kleine uitdaging zijn om het als gein allemaal te plannen.

Meningen lezers

Wij waren benieuwd hoe onze lezers hierover denken en plaatsten de volgende stelling op Facebook: ‘Ik vind al die schoolvakanties maar lastig als werkende ouder.’ Daar kwamen meerdere reacties op, wij delen een aantal meningen met jullie.

Sommige ouders zien in de schoolvakanties inderdaad uitdagingen. Sabine: “Schoolvakanties zijn in die zin fijn dat je in de ochtend het even wat rustiger hebt, dat zeker. Verder zijn ze erg duur als het gaat om BSO en/of vrije dagen, want er zijn maar weinig werkende ouders die elke schoolvakantie vrij kunnen nemen.”

Een en ander aanpassen

Andere ouders moeten er misschien het een en ander voor aanpassen, maar vinden dat geen probleem. “Ik werk dan iets meer vanuit huis, maar dat gaat prima zo”, vertelt Euny. “Of ik spreek af dat ik een halve dag op kantoor ben en in mijn lunchpauze thuis eet, etc. De kids slapen lekker uit, waardoor er geen ochtendstress is. Ik vind het wel prima zo.”

Ook Charley vindt een beetje aanpassing niet erg. “Ons kind gaat drie dagen in de vakantie naar de BSO en verder kunnen we het wat rustiger aandoen in de ochtend, dus dat is fijn. En als het kan vanuit werk, dan halen we hem wat eerder op als we van werk weg kunnen. Dit werkt voor ons alle drie prima.”

Leven inrichten

Eduard heeft misschien wel aanpassingen moeten doen, maar ziet het probleem niet zo. “Wij ervaren dat niet, dat komt omdat we ervoor gekozen hebben om ons leven in te richten alsof we een kind hebben. Want die hebben we ook. Dus dat betekent dat we ervoor zorgen dat er altijd iemand thuis kan zijn als ons kind vrij is van school, zodat hij niet alleen hoeft te zijn.

Het heeft wat offers gevergd, maar als je niet bereid bent die te maken, dan vraag ik me af waarom je überhaupt aan kinderen zou beginnen. En dat bedoel ik echt niet veroordelend, maar als je een kind krijgt weet je toch dat alles anders wordt? Oude patronen zijn dan niet werkend meer en alles staat vanaf dat moment in dienst van de volgende generatie. Althans, vanaf het moment dat ik m’n kleine menneke zag, had al het andere geen schijn van kans meer om in de weg te gaan staan.”

Doorgaan zoals normaal

Andere ouders ervaren het niet als een probleem, omdat zij er niks voor hoeven aan te passen. “Voor ons is het geen probleem”, vertelt Ina. “Mijn partner en ik zijn altijd een dag vrij in de week, één dag gaan de kinderen naar de BSO en twee dagen passen opa’s of oma op. Voor ons is het dus prima als ze vakantie hebben, want alles kan doorgaan zoals normaal.”

Hetzelfde geldt voor Henrike: “Heerlijk, vakantie. Met onze gastouder in huis kunnen de kinderen lekker uitslapen of een pyjamaochtend hebben. Ik werk niet veel, één of twee dagen per week, maar doordat ze in hun eigen huis zijn, hebben ze daar geen last van. Ze kunnen buiten met vriendjes spelen of lekker bankhangen. Ik vind het heerlijk om opvang in mijn eigen huis te hebben, omdat alles gewoon door kan gaan.”

Dagje weg met gezin? Van deze voorjaarsvakantie uitjes wordt jouw kind blij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.