Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 30 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Moeite met balans vinden én behouden tussen werk en gezin? Dit is de oplossing

Elke werkende ouder zal het waarschijnlijk beamen: het behouden van een goede balans tussen je werk en je gezin is knap lastig. Je wilt de best mogelijke ouder zijn, maar ook de best mogelijke collega. Hoe zorg je nou voor een goede balans tussen werk en gezin als ouder?

Wij gaan je hierbij helpen.

Combinatie werk en gezin

Als je kinderen krijgt, verandert je leven in één klap. Opeens moet je allerlei dingen combineren, waaronder ook, als je natuurlijk bent blijven werken, je werk en je gezin. Bij de één gaat dat wat soepeler dan bij de ander. Dat is ook niet gek, want er spelen ook nog allerlei andere factoren mee: hoe oud zijn je kinderen, waar werk je, hoeveel dagen werk je en hoe flexibel is je werk?

Voor je kind(eren) is het van belang om te zorgen dat er een goede balans is tussen je gezin en je carrière. Niet alleen voor hen, ook voor jezelf is het goed om dit in balans te hebben, dat geeft je veel meer rust en regelmaat. Maar dat is misschien wel heel makkelijk gezegd, want het is niet voor niks dat een goede balans vinden én behouden voor heel veel ouders bijna niet te doen is.

Ballen hoog houden

Kimberley Galenkamp is oudercoach en vertelde eerder aan Famme dat het voor ouders gewoon simpelweg niet te doen is om heel veel ballen tegelijk hoog te houden. “Het is het meest realistisch als je elke dag twee ballen hoog moet houden”, vertelt Galenkamp. “Dit is natuurlijk altijd je kind en de tweede bal hangt af van je dag. Op werkdagen is dit werk, in het weekend tijd voor jezelf, het huishouden of sociale activiteiten. Soms kan er een kleine ‘bal’ bij, dit zijn de ballen die slechts een uurtje tijd in beslag nemen en zo nu en dan tussendoor de lucht in kunnen gaan.”

En waar we volgens Galenkamp ook mee moeten stoppen als ouders, is multitasken. “Als je continu van alles tegelijkertijd wilt, dan zul je nergens volledige voldoening uithalen. Jouw energie is het beste als jij je op werk helemaal kunt focussen op je taken die je daar hebt en als je er thuis volledig voor je kinderen kunt zijn. Dit betekent dus automatisch schrappen en prioriteren. Een duidelijke planning helpt hierbij.”

Tips voor balans werk en gezin

Kun jij nog wel wat meer balans tussen werk en gezin gebruiken? Neem de volgende tips dan mee.

1. Stel realistische doelen

Stel doelen voor zowel je werk als je gezin en zorg ervoor dat ze haalbaar zijn. Niks is vervelender dan jezelf te veel druk opleggen, dus wees hierin realistisch. Bespreek ze ook in je gezin, zodat iedereen op de hoogte is.

2. Creëer een routine

Stel een dagelijkse routine in die zowel werkverplichtingen als gezinstijd omvat. Dit kan structuur bieden en helpen om wat meer rust in je dag te krijgen.

3. Prioriteiten stellen

Bedenk voor jezelf wat de belangrijkste taken op een dag zijn, zowel op het werk als thuis, en geef deze prioriteit. Focus je op wat echt essentieel is om eventuele stress te voorkomen en/of verminderen.

4. Communiceer effectief

Praat open en eerlijk met je partner en kinderen. Bespreek verwachtingen en problemen om misverstanden te voorkomen. Op deze manier kunnen jullie elkaar helpen en steunen als dat nodig is.

5. Wees flexibel

Hoewel het goed is om routine te hebben, is het ook goed om te beseffen dat dingen niet altijd volgens plan zullen verlopen. Flexibiliteit is cruciaal om onverwachte situaties aan te kunnen en je daarop aan te passen.

6. Verdeel taken

Verdeel huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden binnen het gezin. Het delen van taken verlicht de last voor jou en zorgt ervoor dat iedereen kan helpen en bijdragen. Samen doe je alles sneller, toch?

7. Zorg voor een werkruimte

Als je regelmatig thuiswerkt, is het verstandig om een specifieke werkplek in te richten. Dit helpt om werk en privé gescheiden te houden, waardoor je beter kunt afbakenen wanneer je ‘aan’ en ‘uit’ staat.

8. Plan quality time

Plan specifieke momenten voor quality time met je gezin. Door bewust tijd vrij te maken voor elkaar, versterken jullie de band onderling en zorgen jullie ook voor ontspanmomentjes. Iedereen heeft ontspanning nodig, dus zet het maar gewoon in de agenda!

9. Leer nee te zeggen

Wees niet bang om nee te zeggen tegen extra verplichtingen waar je op dat moment niet op zit te wachten. Het is belangrijk om grenzen te stellen, zodat je jezelf niet voorbij loopt en je ook aan jezelf denkt.

10. Zelfzorg

Last but not least: vergeet niet voor jezelf te zorgen. Neem regelmatig pauzes, probeer te ontspannen en zorg voor voldoende slaap. Hoe fitter je bent, hoe beter je de balans tussen werk en gezin kunt behouden.

Een druk gezinsleven, carrière én een grote verbouwing: ‘Het is hard werken om alles in balans te houden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.