Gina Koninkx
Gina Koninkx Opvoeden 7 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Voel jij je weleens schuldig richting je kind? Zo ga je met dat schuldgevoel om

Iedere ouder heeft er weleens last van: schuldgevoelens richting je kind(eren). Om allerlei redenen kan je je schuldig gevoelen: je bent de hele week druk geweest met werk, je zat op je telefoon en gaf ze even wat minder aandacht of simpelweg omdat je het gisteravond niet voor elkaar kreeg gezond te koken. Goed om te weten is dat je echt niet de enige ouder bent die met schuldgevoel zit.

Het is helemaal niet gek om deze gevoelens te ervaren, vervelend is het natuurlijk wel. Het is dus belangrijk dat je daar snel wat aan doet en er niet in blijft hangen.

Schuldgevoel richting je kind(eren)

Voel jij je weer eens schuldig richting je kroost? Niet doen hoor.

1. Relativeer

Relativeren kan je leren, echt waar. En dat is ook erg belangrijk. Dat je je schuldig voelt omdat je een week keihard hebt gewerkt voor je baas, is niet per se representatief voor alle andere weken. De weken waarin je juist de perfecte balans wist te vinden tussen werk en je gezin. Probeer dat te bedenken op het moment dat je je schuldig voelt, het schuldgevoel zal dan snel minder worden.

2. Plan quality time in met je kids

Het schuldgevoel gaat bijna altijd over het feit dat je denkt dat je te weinig tijd hebt doorgebracht met je kinderen. Of dat nou kwam door werk of dat je even werd opgeslokt door je telefoon. Plan daarom quality time in met je kinderen. Dat voelt voor jezelf als ‘goedmaken’ (wat echt niet nodig is) en tegelijk doe jij je kids er sowieso een plezier mee.

3. Praat erover met je partner

Als je dit gevoel voor jezelf houdt, wordt het vaak nog veel intenser. Het kan enorm opluchten dit met je partner te bespreken. Mocht je zelf niet goed kunnen relativeren kan altijd hij of zij nog een spiegel voorhouden en vertellen hoe goed je het allemaal doet voor de kinderen.

Dit zijn de 7 meest voorkomende schuldgevoelens van ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.