Redactie
Redactie Gezondheid 24 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Secundaire verdrinking: dit zijn de symptomen

Het is naar om er aan te denken, maar helaas is verdrinking één van de meest voorkomende doodsoorzaken van kinderen onder de vier jaar. Maar zelfs als je kind op tijd wordt gered, ligt er nog gevaar op de loer. Secundaire verdrinking kan op een later moment toeslaan.

Wat is secundaire verdrinking precies en hoe herken je het? Met oog op de zomer en het warme weer is het belangrijk om hier als ouders goed over geïnformeerd te zijn.

Verdrinking: de cijfers

Verdrinking is een van de meest voorkomende doodsoorzaken van kinderen onder de 4 jaar. Veel van deze verdrinkingen gebeuren zelfs in of rondom het huis; vaak zelfs in aanwezigheid van ouders of verzorgers. Kleine kinderen overlijden in luttele seconden of minuten in bijvoorbeeld het bad, een vijver in de tuin of een slootje in de buurt. Oudere kinderen verdrinken vaak in zwembaden met te weinig supervisie, meertjes of de zee.

Deze vorm van verdrinken wordt primaire verdrinking genoemd. Het slachtoffer verdrinkt in een korte periode van tijd, waarbij hulp in alle gevallen te laat komt. Het kind overlijdt vaak ter plekke.

Zo voorkom je verdrinking

Verdrinking is te voorkomen, door de nodige maatregelen te treffen.
Plaats een hek rondom een vijver of zwembad en blijf altijd aanwezig en alert zodra je kinderen in het zwembad spelen of zwemmen. Laat daarnaast je kleine kinderen nooit alleen in bad, ook al is het maar voor enkele seconden.

Daarnaast is het van groot belang dat kinderen zo snel mogelijk leren zwemmen. Vanaf 5 jaar leren de meeste kinderen zwemmen.

Secundaire verdrinking; wat is het?

De term secundaire verdrinking stamt uit de jaren ’80. Toch heeft de World Health Organization (WHO) besloten dat er slechts sprake is van verdrinking of bijna-verdrinking. Aangezien er in de volksmond nog veel gesproken wordt over secundaire verdrinking, houden wij deze term aan om het verschil aan te duiden met primaire verdrinking.

Op het moment dat je kind dreigt de verdrinken, is het zaak om zo snel mogelijk in te grijpen. Houd het hoofd van je kind boven water en breng je kind zo horizontaal mogelijk naar de kant. In eerste instantie lijkt het alsof het verdrinkingsgevaar is geweken, maar in sommige gevallen is er zoveel water in de longen terecht gekomen, waardoor secundaire verdrinking op de loer ligt. Dit water heeft celblaasjes in de longen aangetast, waardoor het op langere termijn steeds moeilijker voor het kind wordt om adem te halen. Dit wordt lang niet altijd meteen duidelijk. Secundaire verdrinking kan fataal zijn tot ongeveer 72 uur na de verdrinking.

Symptomen van secundaire verdrinking

Is jouw kind een periode van tijd eens of meerdere keren onvrijwillig met z’n hoofd onder water geweest? Moet hij of zij erg hoesten in de periode na de bijna-verdrinking? Heeft het misschien zelfs water opgehoest? Ook deze volgende symptomen kunnen duiden op secundaire verdrinking:

  • Je kind blijft langdurig hoesten
  • Het lijkt alsof je kind moeite heeft met ademen
  • Je kind komt moe en lusteloos over, of lijkt graag te willen slapen.
  • Het lijkt alsof de hersenen van je kind minder goed werken. Je kind heeft bijvoorbeeld moeite met praten of lopen, of vertoont gedrag dat afwijkend is voor jouw kind.

Herken je een van deze bovenstaande symptomen nadat je kind bijna verdronken is? Dan is het zaak om je kind alsnog direct naar het ziekenhuis te brengen voor verder onderzoek.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.