Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Nieuws 19 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Schokkend: gemiddeld twee kinderen per klas slachtoffer van seksueel misbruik

Uit onderzoek blijkt dat in elke klas van de basisschool gemiddeld twee kinderen zitten die seksueel misbruikt worden. Dit bericht postte auteur Lucy Woesthoff deze week op haar Instagrampagina. Een schokkend aantal en, zo laat Woesthoff weten, dit zijn slechts de cijfers die bekend zijn…

Woesthoff, schrijver van het boek Woman, maakte Samen met Stichting Wij zijn M en Centrum Seksueel Geweld een korte film en campagne #durftezien. Hiermee willen zij het taboe rondom seksueel misbruik van kinderen doorbreken.

De korte film laat drie kinderen uit de jaren negentig zien. Corrie van zeven, zij en haar vader hebben een geheim dat niemand mag weten. Jasper van tien jaar die altijd leuke dingen met zijn oom doet, maar er is ook iets wat hij zijn ouders niet durft te vertellen.

En Eva van acht jaar die het niet altijd fijn vindt bij haar opa, maar hij zegt dat zij zijn liefste kleinkind is waardoor ze zich speciaal voelt. Drie kinderen die seksueel misbruikt worden door iemand die ze kennen, iemand die bekend is in de familie en vooral iemand die ze (horen te) vertrouwen.

Drie kinderen uit dezelfde klas seksueel misbruikt

Er wordt een schoolfoto genomen van deze kinderen in hun klas. Dan wordt een stap in de toekomst gedaan: 25 jaar later. Nogmaals zie je de klassenfoto, maar dan met volwassen mensen waarvan drie in hun jeugd seksueel misbruikt zijn.

“Dit zijn de cijfers die we hebben”, laat Woesthoff weten. Ook vertelt ze: “De film zou mensen moeten raken en inspireren om de realiteit en de omvang van dit enorme probleem te zien. Met als doel om kinderen te helpen zware geheimen die ze meedragen te delen, maar ook om te proberen misbruik te voorkomen.”

In 85 procent van de gevallen is het een bekende

Ook zie je in de film verschillende bekende mensen die oproepen om het taboe rondom seksueel misbruik te doorbreken. In de video wordt onder andere verteld dat 85 procent van de plegers van seksueel misbruik bij kinderen een bekende is. Dit, terwijl ouders hun kinderen vaak waarschuwen voor onbekende mensen op straat bijvoorbeeld, maar “vaak is het iemand van wie we houden”, zo is te horen in de film.

‘Hij was mijn opa, geen vieze enge man’

Ook Mandy Sleijpen, directeur van Wij zijn M vertelt hierover: “Ik ben van mijn achtste tot mijn veertiende seksueel misbruikt door mijn opa. Toen mijn moeder het hoorde, vielen er een heleboel puzzelstukjes op hun plek. ‘Je durft het niet te denken van je eigen vader’, zei ze. En dat is heel begrijpelijk, want het is ook eng dat iemand die zo dichtbij staat en van wie je houdt tot zoiets in staat is.”

“We hebben het altijd over vieze, enge mannen in de bosjes die kinderen misbruiken. Maar seksueel misbruik wordt in de meeste gevallen gepleegd door mensen die we kennen en die we aardig vinden”, gaat Sleijpen verder. “Ik werd als kind ook gewaarschuwd voor die vieze, enge man. Maar mijn opa was geen vieze, enge man. Hij was mijn opa. En dus wist ik niet dat wat er met mij gebeurde seksueel misbruik was.

We moeten kinderen een realistisch beeld meegeven, zodat ze weten dat wat er met hen gebeurt niet oké is. Daarnaast moeten we durven zien, onze voelsprieten blijven gebruiken, en slachtoffers erkenning geven als ze met hun verhaal naar buiten komen. Want als we als maatschappij blijven wegkijken, dan zullen deze kinderen blijven zwijgen.”

Wat te doen bij verdenking van seksueel misbruik?

Stichting Wij zijn M laat weten: “Deze cijfers dwingen ons de ongemakkelijke waarheid tot ons te nemen en te kijken naar onze eigen veilige en vertrouwde omgeving… Om te ‘durven zien’.”

Centrum Seksueel Geweld deelt ook nog het volgende: “Veel misbruikte kinderen laten geen signalen laten zien. Ze leiden een dubbelleven om maar zo gewoon mogelijk over te komen.”

Veel informatie over seksueel misbruik onder kinderen vind je op Centrum Seksueel Geweld. Ook als je het vermoeden hebt dat een kind seksueel misbruikt wordt, kun je hier terecht. Een mooi en informatief boek voor kinderen hierover is: Sam en het niet-leuke geheim.

Annes zoon werd seksueel misbruikt: ‘Het verhaal werd alleen maar groter en heftiger’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.