Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Persoonlijke verhalen 5 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Selma: ‘Mijn zoon werd betrapt op winkeldiefstal’

“Ze zeggen weleens dat het vaker voorkomt dat pubers stelen uit een winkel. Maar om eerlijk te zijn, ken ik niemand in mijn omgeving die een kind heeft dat iets heeft gestolen. Daarom voelt het ook enorm gênant om hierover te praten. Winkeldiefstal? Dat meen je niet!

Mijn kind is betrapt op winkeldiefstal

Mijn zoon is nu 14 en zelf zie ik hem niet als een probleemkind. Het is wel een bijzondere jongen. Hij was al jong heel gevoelig voor de sfeer in zijn omgeving, wilde altijd alles weten en stelde vaak ook heel vroegwijze vragen.

Waardering belangrijk

Met hem kon ik op zijn 12e bijvoorbeeld gerust al praten over wereldproblemen of samen naar 16+-series kijken op Netflix. Dan vergeet ik gek genoeg dat hij nog maar 14 is.

Gevoelig als hij is, en puber die hij is, vindt hij de waardering van anderen altijd heel belangrijk. Hij wil graag  goed overkomen en is enorm gespitst op complimenten en afwijzingen. Hoe vaak wij ook tegen hem zeggen dat hij goed is zoals hij is, hij zoekt toch altijd naar bevestiging.

Als je kind steelt: waarom doen ze het en hoe kun je ze helpen dit gedrag te stoppen?

Indruk maken

Als ik kijk naar hoe hij omgaat met vrienden, zie ik dat ook. Hij doet altijd zijn best om spannende plannen te verzinnen, zoekt zorgvuldig zijn kleding uit, vertelt graag stoere verhalen – alles om indruk te maken op zijn vrienden.

Als hij thuis is, is hij een rustige en gezellige jongen. Zodra hij met vrienden is, is hij druk. Ook gezellig, maar een enorme praatjesmaker. Ook verzint hij bijvoorbeeld gekke challenges waar zijn vrienden keihard om moeten lachen.

Hangmat

Ik merk wel dat hij het afgelopen jaar veel dwarser is geworden. Steeds vaker doet hij dingen die voor problemen zorgen. Soms hoor ik hem voorstellen doen waarvan ik denk: dat meen je toch niet serieus? Ben jij nu dat gevoelige jongetje dat zich druk maakte over een uitstervend neushoornras? Pas had hij bijvoorbeeld bedacht om een hangmat aan een brug te hangen. De uitdaging was vervolgens wie daar het langste in kon liggen. Hij hield het acht uur vol.

Ook hebben de vrienden het wel eens gepresteerd om ‘s avonds laat op het dak van een flatgebouw te komen en daarboven naar beneden te plassen. Eerlijk gezegd moest ik daar wel om lachen. Alleen stilletjes, want het is natuurlijk ontzettend goor.

Steeds duurder

Blijkbaar hadden ze een paar maanden geleden een nieuw plan bedacht: ze zouden in een paar rondes proberen allerlei producten te jatten. In de eerste ronde ging het erom wie ongezien een deo mee wist te graaien uit de winkel. En elke keer werd het een duurder product: een zak snoep, een tijdschrift. Het was al weken goed gegaan.

Ik had al die tijd nooit iets gemerkt. Ik had me wel afgevraagd hoe het kon dat hij elke keer weer met iets nieuws thuiskwam, maar ik dacht dat hij gewoon zuinig was geweest met zijn zakgeld. Zo precies controleer ik dat nooit.

Vuurrood hoofd

Maar op een gegeven moment ging het mis. Hij werd gesnapt toen hij de winkel uit wilde lopen. Hij had een elektrische tandenborstel onder zijn jas verstopt. Maar blijkbaar voelde dat anders dan al die kleinere, goedkopere producten. Toen hij langs de kassa kwam, had hij een vuurrood hoofd gekregen, en dat vond de caissière verdacht.

Hij kreeg een preek van de filiaalmanager en moest met zijn vrienden naar het politiebureau. Daar kreeg hij een uitgebreide uitleg over wat hem te wachten stond bij Bureau Halt.

Politie op de stoep

Aan het einde van de middag stond de politie bij ons op de stoep. Ik schrok me wezenloos. Dit had ik echt nooit verwacht. We zijn enorm kwaad geworden en hebben een stevig gesprek met hem gevoerd. Maar het gekke was: het leek wel alsof het hem niet interesseerde. Hij lachte er vooral om, hij vond het heel stoer van zichzelf.

Ik ben heel benieuwd wat hij van zijn taakstraf vindt. Of hij dan tot het inzicht komt dat hij dit niet meer moet doen of dat hij zichzelf vooral heel stoer vindt. Mijn kind een winkeldief. Ik kan er nog steeds niet bij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.