Redactie
Redactie Opvoeden 11 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Als je kind steelt: waarom doen ze het en hoe kun je ze helpen dit gedrag te stoppen?

Veel jongeren die stelen, beginnen daar rond hun dertiende mee. Meer meiden dan jongens worden voor winkeldiefstal gepakt.

Het gaat vaak om winkeldiefstal, maar ook mobieltjes, fietsen en zelfs scooters worden gestolen. Wat kun je als ouder doen en wat zijn de gevolgen voor je kind als ze worden betrapt?

Waarom

Ze stelen voor de lol, uit verveling of omdat ze mee willen doen met ‘de groep’. Of omdat ze bijvoorbeeld roken of blowen en dat anders niet kunnen bekostigen.

Betrapt?

Kinderen tussen de twaalf en de achttien jaar vallen onder het jeugdstrafrecht. Als zij betrapt worden op diefstal en nog niet eerder met politie in aanraking zijn geweest, worden ze bijna altijd doorgestuurd naar Bureau Halt. Daar krijgen ze een taakstraf die erop gericht is hun gedrag te veranderen en niet in de criminaliteit terecht te komen.

Een jongere krijgt geen strafblad als hij een taakstraf voor Bureau Halt heeft gedaan. Als ze al vaker wat gestolen hebben, krijgen ze een proces verbaal en wordt de zaak door de politierechter afgehandeld.

Wat doe je eraan

  • Probeer te achterhalen waarom je kind steelt
  • Confronteer hem/haar met verdwenen spullen of geld of ‘vreemde’ spullen op de kamer
  • Laat het gestolen spullen terug geven en leg een extra straf op: maak duidelijk dat stelen niet kan. Als het kind wordt gepakt en met de politie of Halt in aanraking komt, is die straf waarschijnlijk al zwaar genoeg.
  • Maak het delict niet groter dan het is: bijna iedereen heeft wel eens iets gestolen in zijn leven.
  • Geef je kind de gelegenheid het vertrouwen weer terug te laten winnen

Meer lezen over (lastige) pubers?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.