Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Feestdagen 10 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de populairste liedjes die gezongen worden tijdens Sint Maarten op elf november

In de komende donkere maanden staan de lichtfeesten centraal. Met als eerste Sint Maarten op 11 november. In verschillende delen van Nederland wordt dit feest gevierd. Kinderen gaan met zelfgemaakte lampionnen langs de deuren, zingen Sint Maarten liedjes en krijgen als beloning wat lekkers.

Vroeger was Sint Maarten een bedelfeest waarbij arme mensen in ruil voor een Sint Maarten liedje wat te eten kregen. Zo verzamelden zij eten voor de strenge winter die komen ging.

Lampionnen maken en snoepjes ophalen

Vandaag de dag herdenken we de heilige ridder Sint Maarten die altijd wat over had voor de armen. Het is een Katholiek feest en wordt dan ook niet overal in Nederland gevierd. Vooral in Noord-Holland, Limburg, Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Brabant gaan kinderen op 11 november langs de deuren.

Ook op de Vrije School wordt dit feest vaak uitgebreid gevierd. Dan worden knollen en pompoenen uitgehold en de mooiste kunstwerken worden erin gekerfd. Vervolgens gaat er een kaarsje in en is de lantaarn klaar. Op andere scholen worden verschillende lampions gemaakt, vaak van karton of doorzichtig gekleurd papier.

Deze Sint Maarten liedjes worden vaak gezongen

Kinderen zijn vaak op school al een paar weken van tevoren bezig met Sint Maarten. Natuurlijk worden de mooiste lampionnen gemaakt, maar ook Sint Maarten liedjes worden geoefend. Soms zijn dit nog de oude bedelliedjes, maar vaker zijn het grappige, korte liedjes. In elk gedeelte van het land zullen de liedjes net wat anders gezonden worden, maar deze Sint Maarten liedjes zijn populair onder kinderen:

  • Sinte Maarten mikmak: Sinte Maarten mikmak, mijn moeder is een dikzak, mijn vader is een dunnetje, geef me een pepermunnetje.
  • Sint Maarten had een muis: Sinte Maarten had een muis, die moest naar het ziekenhuis, lag ‘ie daar te gillen, in zijn blote billen. Of, een andere variant: Sinte Maarten had een muis, die moest naar het ziekenhuis, met zijn rode petje, lag hij in zijn bedje.

  • Elf november: Elf november is de dag, dat mijn lichtje, dat mijn lichtje, elf november is de dag, dat mijn lichtje branden mag.
  • De koeien hebben staarten: Sint Maarten, Sint Maarten, de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sinte Maarten aan.

Na het zingen van een liedje krijgen de kinderen vaak een snoepje en soms een mandarijn. In sommige plaatsen zijn buurten gezellig versierd met lampjes en lantaarns en drinken de ouders warme chocolademelk (met wat extra’s). Op 11 november is het gebruikelijk dat ouders met hun kinderen op tijd avondeten, om vervolgens rond 18.00 uur (wanneer het al donker is) naar buiten te gaan met de zelfgemaakte lampionnen om te zingen.

Kinderen en Sint Maarten: 4x wat doe je met al dat snoep?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.