Redactie
Redactie Straffen en Belonen 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Slaan: moet dat kunnen?

Je kind wil niet luisteren en doet niet wat je zegt. Mag je hem een tik geven? Of gebruik je liever een alternatief om je kind te straffen?

Jo Frost

De discussie rond het onderwerp slaan werd aangewakkerd door fragmenten op de Amerikaanse televisie. Supernanny Jo Frost zond beelden uit van een Amerikaanse vader die zijn zoon slaat met een riem. In de staat waar het Amerikaanse gezin woont, Georgia, is het niet strafbaar om je kind te slaan. Toch heeft Jo Frost aangifte gedaan tegen de vader. Terecht? Bekijk de  schokkende beelden onderaan het artikel.

Wat zegt de wet?

In Nederland is het slaan van kinderen sinds 25 april 2007 verboden. Wat wordt daaronder verstaan? Ouders mogen geen geestelijk of lichamelijk geweld toepassen. Een ouder mag zijn kind niet opzettelijk pijn doen. Een corrigerende tik, of het stevig beetpakken van een kind is dus wel toegestaan.

Corrigerende tik

Volgens sommige ouders moet een corrigerende tik kunnen. Maar wanneer ga je te ver? Volgens diverse deskundigen gaat de Amerikaanse vader zeker over de grens. ‘Dit is geen pedagogische tik, dit is mishandeling,’ sprak Willem Koops, hoogleraar ontwikkelingspsychologie.

Angst

Wat we natuurlijk niet willen is dat kinderen bang wordt om gestraft te worden. Straffen is gezond, dat hoort bij iedere opvoeding. Maar de manier waarop, kan nogal verschillen onder ouders. In het filmpje is de angst van de kleine jongen duidelijk te zien. Het jongetje durft niet dichter bij de vader te komen, waarschijnlijk uit angst voor wat er komen gaat. Een kleine tik kan uitlopen op harder slaan dan de bedoeling was.

Onmacht

Er wordt vaak geslagen wanneer ouders het gevoel hebben dat zij geen ander alternatief meer hebben. Je kind haalt het bloed onder je nagels vandaan. Als ouders moet je je dan bedwingen, terwijl je ze het liefst allang achter het behang geplakt had. We weten wel dat het niet hoort, maar vooral bij kleine kinderen is het vaak het laatste redmiddel. Bij veel ouders staat slaan onderaan het lijstje om te straffen en wordt dit vaak alleen gebruikt als een wanhoopsdaad.

Alternatieven

  • Voorkomen: Wil je niet dat je kind zelf snoepjes pakt? Zorg er dan voor dat hij er niet bij kan. Dan is de drempel voor je kind om het ongewenste gedrag te vertonen een stuk hoger en zal het hopelijk ook minder vaak gebeuren.
  • Praten: Laat je kind nadenken over zijn gedrag. Met uitleg zal je kind begrijpen dat het gedrag niet getolereerd wordt, maar ook waarom niet. Wanneer wordt uitgelegd dat andere mensen dat vervelend vinden of dat het andere mensen verdrietig kan maken zal een gesprek meer invloed hebben dan wanneer alleen wordt gezegd dat iets niet mag.
  • Consequentie: Kinderen hebben veel baat bij consequentie. Wacht daarom niet te lang met straffen en wees duidelijk. Wanneer je zegt: ‘Nog 1 keer en dan..’ Verbind er dan ook na een keer een straf aan! Geef ook een duidelijke grens aan, klaar is klaar.
  • Andere straffen: kinderen zijn vaak nog makkelijk te straffen. Een middag niet met een vriendje spelen, of eerder naar bed, kunnen soms zelfs meer impact hebben dan slaan. Ieder kind verschilt, denk daarom na over iets wat je kind leuk vind of waar het niet zonder kan.
  • Negeren: Natuurlijk moet je niet al het ongewenste gedrag negeren, want dan zal het de spuigaten uitlopen. Maar soms geen aandacht geven aan ongewenst gedrag zal ervoor zorgen dat je kind ermee stopt. Wanneer mama er geen aandacht aan schenkt is de lol er immers snel vanaf.

Meer tips voor straffen, kijk dan hier: https://www.jmouders.nl/ouders/straffen-en-belonen

Let op: de beelden in dit filmpje zijn schokkend.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.