Julia van Buuren
Julia van Buuren Social media 8 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoe gevaarlijk is de sludge content hype op TikTok?

Is jouw kind actief op de app TikTok? Grote kans dat hij of zij wel eens sludge content voorbij heeft zien komen. Deze nieuwe vorm van video’s neemt het internet over en daar komen mogelijk gevaren bij kijken.

Bij slugde video’s kunnen kijkers via een gedeeld scherm meerdere niet-gerelateerde video’s tegelijkertijd naast elkaar bekijken.

Sludge content is populair op TikTok

Experts vertellen dat sludge content waarschijnlijk is ontstaan vanuit auteursrechtkwesties. De makers van sludge content hebben niet-gerelateerde beelden aan video’s toegevoegd, zodat er geen sprake van inbreuk op het auteursrecht was. Dit begon op Youtube en verplaatste zich snel naar TikTok.

@d_andrew_g

Family Guy Content #familyguy #familyguymemes #fyp #funny #content #sludge #shipost #quagmire #subwaysurfers #slime #satisfying #brickbreaker #minecraft #minecraftmemes

♬ original sound – D_Andrew_G

Anderen claimen dat sludge content is ontstaan als een manier om de aandacht van de gebruikers op nieuwe manieren vast te houden. En dat lijkt te werken: sludge content houdt de aandacht van de kijker 40 seconden vast, dat is acht keer langer dan bij gewone TikTok-video’s.

Ontsnappen aan de realiteit

Sludge content bestaat veelal uit een meer visueel stimulerende video en een gehoor stimulerende video. Dit kan van alles zijn, zoals kookvideo’s of gameplay’s van mobiele apps zoals Subway Surfers. Het geluidsgedeelte is meestal afkomstig van tv-programma’s (de meest populaire is Family Guy), YouTube-verhaalvideo’s of podcasts.

Sludge content is erg populair op TikTok. Gebruikers verklaren dat de drukte van de video’s juist een kalmerend effect heeft op hen. Doordat er veel afleiding in de video’s is, hoeft de kijker niet na te denken en kan hij of zij daardoor even ontsnappen aan de realiteit.

Second screening

Er zijn verschillende TikTokkers die zich zorgen maken om de komst van sludge content. Zij zijn bang dat de overgestimuleerde video’s slecht zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en zorgen voor een kortere concentratieboog.

Sheena Peckham, directeur digitale inhoud van de nonprofitorganisatie voor kinderen Internet Matters, denkt dat het fenomeen vergelijkbaar is met ‘second screening’, waarbij je bijvoorbeeld tegelijkertijd je telefoon gebruikt terwijl je tv kijkt.

Letten op de schermtijd

Ondanks dat het aspect van overstimulatie in de video’s nieuw is, denkt Gordon Pennycook, een universitair hoofddocent gedragswetenschappen aan de Universiteit van Regina, dat het voor ouders voornamelijk belangrijk is om te letten op de schermtijd en te erkennen dat de media die we consumeren altijd verandert.

Deze effecten heeft TikTok op de mentale gezondheid van jongeren

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.