redactie
redactie Eten en Voeding 19 juni 2018

Snoep pakken

antwoord

Ik denk dat je ‘zorgen’ terecht zijn. Hij zal moeten leren dat er grenzen zitten aan leuke en lekkere dingen als snoep. Interessant is inderdaad wat er achter dit veelvuldig snoep pakken zit. Kan hij zich ook op andere gebieden niet beheersen? Heeft hij behoefte aan de suikers, en zo ja waar komt dat vandaan (dat zou je eens kunnen laten uitzoeken via de huisarts)? Of is het een gewoonte geworden? Ik vraag me ook af of hij voldoende snapt en inziet dat het vele snoepen ongezond is en kan zorgen voor overgewicht in de toekomst. Als een kind de voordelen en het belang van veranderen niet inziet, heeft het op deze leeftijd meestal weinig kans van slagen. 

Wat kun je doen?

  • De eerste stap is: er goed met hem over praten en bespreken dat jullie afspraken willen maken om het in goede banen te leiden. In zijn eigen belang, niet om hem te pesten.
  • Geef aan dat jullie het samen willen proberen te veranderen, maar als dat niet lukt, gaan jullie de regels en mogelijkheden echt strenger maken. Dan komt er (nog) minder snoep in huis en bijvoorbeeld een slot op de plek waar snoep ligt. Aan hem de keus: samen aan een plan werken of de rigoureuze aanpak die helemaal niet leuk is. 

Jullie eetgewoonten zien er prima uit. De afspraken over snoep zullen goed gemaakt moeten worden en dingen als cola kunnen ook alleen in het weekend gehaald worden. Dat is het begin: zo min mogelijk lekkers op de plekken in huis waar hij bij kan. Jammer, maar dat zal hem helpen (en is voor iedereen natuurlijk goed). Bespreek bijvoorbeeld wat hij het allerlekkerst vindt en haal dan alleen dat. 

Vraag hem hoe jullie hem kunnen helpen het te leren. Wat werkt voor hem wel en wat niet. Laat hem meedenken en beslissen over hoeveel snoep op een dag mag en bespreek bijvoorbeeld een afbouwperiode. Leg hem uit dat het leren beheersen voor veel gebieden goed en nodig is. Dat dat gaat gebeuren staat dus vast, hij mag meedenken over hoe. Laat hem beloningen bedenken – natuurlijk geen snoep – als het hem lukt zich aan de afspraken te houden en ook consequenties als hij de fout in gaat. En dan is het aan jullie om heel consequent vol te houden en door te pakken. Plus zelf het goede voorbeeld te geven! Hopelijk staat hij open voor dit alles.

Reageer op artikel:
Snoep pakken
Sluiten