Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 20 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Sofie(45): ‘Mijn dochter kwam met een kleine ‘verrassing’ thuis’

Sofie (45) had altijd een hechte band met haar zoon Wesley (17) en dochter Femke (16). Ze is dan ook totaal in shock wanneer haar dochter met een onaangename ‘verrassing’ thuis komt. 

“Mijn dochter was altijd een ‘tomboy’. Ze droeg bijvoorbeeld altijd baggy kleren, ging graag naar de kartbaan en zat op voetbal. Ze moest niets hebben van vriendinnetjes, maar ging liever naar de skatebaan naar haar ‘matties’. ‘Die janken niet om alles’ was haar argument. 

‘Ik heb net twee kleinzonen’

Mijn schoonmoeder vond het verschrikkelijk, en maakte dat steeds heel duidelijk. ‘Ik heb net twee kleinzonen’ zei de dan. Ook kocht ze de mooiste jurkjes en was hoogst beledigd wanneer Femke die jurken verknipte en er een topje van maakte. Ik kon er wel om lachen, en ook mijn man kon er niet mee zitten. 

We accepteerde haar precies zoals ze was, of ze nu in een jurk met Barbies speelde of in de goal stond. Op haar twaalfde zagen we een kleine verandering. Althans, ze ging opeens met een meisje om. Ze spraken af in de stad, of gingen naar de film. Al snel werd het duidelijk dat dit niet zomaar een vriendinnetje was: de twee kregen verkering. Voor mijn man en mij geen shock; voor mijn schoonmoeder viel dat nieuws iets minder plezierig. 

Met de hele klas op wintersport

Na haar eerste verkering volgden andere meisjes. Van jongens moest ze nog altijd niets weten toen ze afgelopen jaar met de hele klas op wintersport ging. Een week snowboarden: dat hoef je mijn dochter geen twee keer te vragen. Toch bleek dat ze daar niet alleen heeft gesnowboard. Een paar weken later hoorde ik haar bellen met een vriendin. Het gesprek ging over een Florian. Het leek erop dat ze gevoelens had voor hem. Ik wilde haar de tijd geven om er zelf mee te komen, en deed net alsof ik het telefoongesprek niet had gehoord. 

Ongeveer een maand later viel het me op dat ze veel jeuk had, en constant in haar geslachtsdeel aan het krabben was. Op het begin was ik geïrriteerd, maar na een tijdje maakte ik me zorgen. Ik heb bijvoorbeeld speciale vaginale douchegel gehaald, maar de jeuk ging niet weg. Uiteindelijk zijn we naar de huisarts gegaan. Tijdens dat consult vroeg de dokter of Femke onveilige seks had gehad. Ik begon te lachen, maar naast mij begon Femke te huilen. Dat consult verliep verder nogal ongemakkelijk. 

Mijn onschuldige dochter die verkering had met meisjes was nu geïnteresseerd in jongens. In het bijzonder in een oudere jongen in Oostenrijk waar ze onveilige seks mee had. Ik was totaal in shock. Of ze nu voor jongens of meisjes kiest: ik hoop dat ze haar lesje heeft geleerd. Ondertussen is ze overigens behandeld en heeft ze nergens meer last van.”

Seksuele voorlichting in 5 stappen, volgens experts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.