Laura Saija
Laura Saija Geld 29 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

7 manieren om tóch te sparen voor de kinderen

Vooral in financieel krappe tijden kan het een uitdaging zijn om toch te sparen voor de kinderen. Een potje voor de toekomst is natuurlijk erg handig, vooral als de kinderen straks gaan studeren, een rijbewijs nodig hebben of een inboedel moeten kopen.

Maar het is ook handig voor minder grote gebeurtenissen, een spaarpotje voor schoolreisjes, een laptop voor school of een nieuwe fiets. Het is fijn als je dan wat geld achter de hand hebt, zodat het op dat moment een minder grote uitgave is.

Sparen voor de kinderen

Maar hoe spaar je voor de kinderen in een tijd dat alles duur is? Wij geven zeven manieren.

1. Automatisch overschrijven

De meest voor de hand liggende manier om te sparen voor de kinderen is natuurlijk een automatische overschrijving instellen. Zo boek je elke maand geld over, zonder dat je eraan hoeft te denken. Nadeel is wel dat je in krappe tijden dit bedrag wel maandelijks blijft uitgeven.

2. Kinderbijslag opzij zetten

Een manier om te sparen voor de kinderen zonder het maandelijks in je portemonnee te merken, is door de kinderbijslag opzij te zetten. Dit geld is specifiek bedoeld om te voorzien in de behoeften van de kinderen en door een deel ervan te sparen, investeer je in hun toekomst.

3. Belastingteruggave en bonussen

Een andere manier om geld te sparen voor de kinderen zonder dit maandelijks in je portemonnee te voelen is belastingteruggave opzij zetten. Krijg je geld terug van de belasting, zet het dan meteen apart voor de kinderen. Dit geldt ook voor bonussen van je werk. Dit tikt snel aan op de spaarrekening van je kinderen.

4. Een speciale kinderspaarrekening openen

Overweeg om een aparte spaarrekening voor je kinderen te openen. Deze rekeningen bieden vaak een hogere rente en zo is het meteen gescheiden van jouw eigen rekeningen.

5. Tweedehands kleding en speelgoed kopen

Bespaar geld door tweedehands kleding en speelgoed te kopen. Het geld dat je hiermee bespaart, kun je opzij zetten op een kinderspaarrekening.

6. Geef ervaringen cadeau

In plaats van veel geld uit te geven aan materiële zaken, kun je ervoor kiezen om je kinderen ervaringen cadeau te geven, zoals een dagje uit of een museumkaart. Je bespaart hiermee geld en maakt leuke herinneringen.

7. Familie en vrienden betrekken

Laat familieleden en vrienden weten dat je aan het sparen bent voor je kinderen. Ze kunnen ervoor kiezen om financieel bij te dragen bij speciale gelegenheden, zoals verjaardagen en feestdagen.

6 tips om te besparen met een puber in huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.