Gina Koninkx
Gina Koninkx Mentale gezondheid 30 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Laat je kind spelen met Barbies en andere poppen want onderzoek wijst uit dat dat essentieel is voor hun ontwikkeling

‘Jij bent de mama’. ‘Jij bent de baby en de zus moet goed voor je zorgen’. Je kunt als ouder uren luisteren naar het fantasiespel van je kind en zijn of haar poppen. Belangrijk ook, blijkt uit verschillende onderzoeken. Spelen met poppen is namelijk essentieel voor de ontwikkeling van je kind. Met name op empatisch vlak.

Spelen met poppen

Het bedrijf achter Barbie en University of Cardiff brachten onlangs samen nieuwe resultaten van hun onderzoek naar buiten. Namelijk dat spelen met poppen erg belangrijk is voor kinderen – voor zowel jongens als meiden.

Het belangrijkste dat uit dit onderzoek naar voren kwam is dat tijdens het spelen met poppen (Barbies of andere varianten) een bepaald gedeelte van het brein wordt geactiveerd. Dit gedeelte van het brein wordt geassocieerd met het verwerken van sociale informatie, waaronder het empathisch vermogen. Dit gedeelte van ons brein gebruiken we als we aan andere mensen en hun gevoelens denken.

LEES OOK: Het hebben van een favoriete knuffel is bevorderlijk voor de onafhankelijkheid van je kind

Hoe het onderzoek werd uitgevoerd

Tijdens het onderzoek werd de hersenactiviteit van verschillende kinderen gemeten. Ze kregen allemaal verschillende soorten speelgoed om mee te spelen. Bij kinderen die op dat moment met poppen speelden lichtte dit deel van het brein het meest op. Het spel met de poppen activeerde dat.

Interessante informatie omdat het zou betekenen dat kinderen niet per se altijd met andere kinderen hoeven te spelen om dit gedeelte van het brein te activeren. Dat kan dus namelijk ook als zij spelen met poppen. Fijn om te weten voor ouders van één kind, maar ook nu kinderen dit jaar wellicht minder met vriendjes en vriendinnetjes hebben gespeeld door de pandemie.

Had je nog geen idee wat je voor Sinterklaas of Kerstmis wilde kopen voor je kids? Wellicht nog maar een extra pop dus!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Barbie Mattel

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.