Redactie
Redactie Opvoeden 29 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

10 tips van een gezinstherapeute om de relatie met je kind te versterken

Een goede relatie met je kind opbouwen én onderhouden: dát wil iedere ouder. Maar dat betekent niet dat dit ook altijd makkelijk is. In alle drukte kom je soms niet toe aan quality time met je kind. Maar het goede nieuws: die quality time heb je zó toegepast in jullie dagelijkse leven – sterker nog: waarschijnlijk doe je dit al…

De relatie met je kind versterken

Gezinstherapeute Angela Pruess geeft tien tips om de band tussen jou en je kind te versterken.

1. Lezen

We weten allemaal dat lezen met kinderen een eenvoudige manier is om hun taal- en leesvaardigheden te verbeteren. Maar onderzoek toont ook aan dat het lezen met kinderen een deel van de hersenen stimuleert, dat verantwoordelijk is voor het maken van emotionele connecties. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek: samen lezen gaat vaak niet alleen om het lezen, maar ook om knuffelen, het maken van oogcontact en het delen van emoties.

2. Creatief bezig zijn

Samen lekker knutselen is niet alleen een heel leuk, maar kan ook nog eens therapeutisch werken. Creatieve activiteiten bieden namelijk een uitlaatklep voor kinderen om hun gedachten en gevoelens te uiten. Dit geldt voor jongere kinderen, die nog niet in staat zijn om hun complexe emoties te verwoorden, maar ook voor kinderen die het simpelweg lastig vinden om te vertellen wat hen dwarszit. Wanneer je kind zijn gevoelens kan uiten door te tekenen, verven of kleien, is de kans groot dat de interactie tussen jou en je kind versterkt zal worden.

3. Muziek

Of het nu gaat om samen muziek luisteren, een instrument bespelen of samen lekker gek dansen: muziek biedt veel voordelen. Voor jullie beiden. Met muziek word je je bewust van je lichaam en leef je in het moment. Een win-winsituatie dus: jij ontspannen, je kind ontspannen!

4. Natuur

Ga samen de natuur in! Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor zowel de emotionele- als lichamelijke gezondheid van je kind. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan de natuur de bloeddruk, hartslag, spierspanning en de productie van stresshormonen vermindert. Heb je een keer écht geen tijd hebt om de natuur in te gaan? Maak dan gewoon samen een kleine wandeling buiten of duik de tuin in als een stel echte hoveniers.

5. Spelen

Spelen is de taal van kinderen. De perfecte manier dus om in contact te komen met je kinderen, zonder dat het onnatuurlijk of geforceerd is. Oftewel: speel lekker mee. Als je in de fantasie van je kind wordt toegelaten en je het spel volgt, creëer je verschillende mogelijkheden met positieve resultaten. Als je aan het spel meedoet gaat je kind jou zien als bondgenoot. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat samen spelen ervoor zorgt dat kinderen minder de aandacht proberen te trekken en dat verlatingsangst vermindert.

6.  Fysieke aanraking

Knuffel of stoei jij lekker vaak met je kind? Uit verschillende studies blijkt dat mensen bepaalde emoties – zoals liefde, dankbaarheid en medeleven – identificeren door aanraking. Als je dit vertaalt naar de relatie tussen ouder en kind: aanraking speelt een belangrijke rol in het vormen van een emotionele connectie. Worstelt je kind met zijn emoties? Een dikke knuffel of een stoeipartij kunnen wonderen doen!

7. Koken

Avondeten met het gezin kan tot de nodige stress leiden. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat we proberen het eten zo snel mogelijk klaar te hebben en onze kinderen vóóral zo ver mogelijk uit de buurt te houden. En drie keer raden wat er meestal gebeurt? Kinderen willen graag weten wat je aan het doen bent, wat jullie precies gaan eten én meehelpen met koken. Dus waarom zouden we die negatieve energie niet omzetten naar positieve energie: het koken juist als een mogelijkheid zien om onze band met onze kinderen te versterken?

8. Bordspelletjes

Monopoly, ganzenbord of mens-erger-je-niet: kinderen zijn én blijven gek op bordspelletjes – ook al zeggen ze van niet. De interacties tijdens zulke spelletjes bieden vele voordelen voor de ouder-kindrelatie. Allereerst zorgen bordspellen voor interactie, waardoor er een natuurlijke context ontstaat om gedachten te uiten. Daarnaast bieden bordspellen ook een goede manier om samen met je kind te oefenen met lastige emoties, zoals de teleurstelling van het verliezen.

Lees ook: 7x de leukste bordspellen voor een gezellig weekend met het gezin

9. Luisteren

Luisteren een activiteit? Misschien niet, maar het is wel heel belangrijk in het versterken van de relatie met je kind. In de dagelijkse stroom van werk en verantwoordelijkheid kan het een uitdaging zijn om écht te luisteren naar onze kinderen. Probeer je af te sluiten van mogelijke afleidingen en oprechte belangstelling te tonen. Als je dit in combinatie met actief luisteren doet – oogcontact en het terugkoppelen van wat je hoort – ben je op de goede weg!

10. Schrijven

Schrijven kan voor oudere kinderen grote voordelen hebben, blijkt uit onderzoek. Het vermindert stress en het verbetert de persoonlijke gezondheid. Door te schrijven leren kinderen zich uit te drukken en zichzelf te ontdekken. Hoewel het misschien een eenzame bezigheid kan zijn, kunnen jullie ook sámen schrijven. Je kunt bijvoorbeeld blogs naar elkaar schrijven, een tijdschrift maken of een krant in elkaar zetten.

Lees ook:

Onderzoek: deze activiteit versterkt de band tussen moeder en dochter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.